„Ucrainenii sunt gata să moară pentru valorile europene, noi vrem să trăiască alături de noi visul european”. Cu aceasta promisiune s-a adresat vineri ucrainenilor șefa Comisiei Europene.
În cea mai importantă schimbare geo-politică de după invazia rusească, Bruxelles-ul și-a dat vineri avizul pentru ca Ucraina și Republica Moldova să devină candidate la aderare. Decizia trebuie confirmată de șefii de stat și de guvern.
„Acest prim pas către aderarea la UE va aduce victoria noastră mai aproape. Sunt recunoscător Ursulei Von der Leyen şi fiecărui membru UE pentru o decizie istorică”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.
„Urmărim îndeaproape aceste transformări”, a reacționat prudent purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Îmbrăcată în culorile Ucrainei, Ursula Von der Leyen a propus, în numele Comisiei Europene, ca Ucraina și Republica Moldova să obțină oficial statutul de țări candidate la aderare.
Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene: „Mesajul nostru este limpede. Da, Ucraina merită o perspectivă europeană. Asta înseamnă că a făcut pași importanți, dar mai rămân multe de făcut. Întregul proces de aderare este unul bazat pe merit, trebuie urmate procedurile, iar progresele depind în întregime de Ucraina. Ucrainenii sunt gata să moară pentru un orizont european. Noi vrem să trăiască alături de noi visul european.”
Anunțul vine după ce, joi seară, la Kiev, cei mai importanți lideri europeni și-au exprimat fără rezerve acordul.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Italia, România, Franța și Germania sunt alături de noi. Toți cei patru lideri, domnii Draghi, Iohannis, Macron și Scholz, sprijină candidatura Ucrainei.”
Asta nu echivalează, totuși, cu o garanție că șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene vor confirma acest statut la summitul de săptămâna viitoare.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Următorul pas este să se pună de acord toate celelalte 27 de țări membre. E nevoie de unanimitate.”
În cazul Kievului procesul de integrare ar putea „dura foarte mult timp”, dar merită eforturile, a adăugat ulterior cancelarul german. Bruxelles-ul a avut vineri vești bune și pentru Republica Moldova.
„Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem hotărâți să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării”, a salutat președinta Republicii Moldova anunțul șefei Comisiei Europene.
Adina Vălean, comisar transporturi: „În această perioadă, statele sunt ajutate prin diverse instrumente financiare ale UE care nu au legătură directă cu cele de aderare, dar dobândirea acestui statut de țară candidată sporește încrederea investitorilor și ridică ratingul acestor state.”
Și totuși, ce i s-a cerut Kievului în schimbul acestei promisiuni cu privire la viitoarele relații cu Bruxelles-ul, inclusiv legat de fondurile imense pentrus reconstrucție? Potrivit analiștilor, misiunea tripletei Macron, Scholz și Draghi a fost să-l convingă pe Volodimir Zelenski să revină la masa negocierilor.
Liderii occidentali au păstrat, însă aparențele.
Mario Draghi, premierul italian: „Ucraina trebuie să se apere dacă vrem să fie pace, dar Ucraina va fi cea care va alege pacea pe care și-o dorește.”
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Vom face tot ce e necesar ca să ne asigurăm că Ucraina își alege singură destinul, dar, la un moment dat, trebuie să existe fie o victorie militară, fie negocieri.”
Klaus Ioahnnis, președintele României: „În primul rând, în cursul discuției de astăzi, ne-am concentrat asupra nevoii de pace, a eforturilor de reconstrucție și a reclădirii viitorului acestei țări.”
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Trebuie să fie clar (pentru Rusia) că nu poate impune o pace dictată. Nu va reuși să dicteze Ucrainei condiții care nu pot fi acceptate, nici de Ucraina, nici de noi.”
Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe: „Nu s-a schimbat nimic în viziunea președintelui (Biden). Poziția lui rămâne: Nimic despre Ucraina fără Ucraina, iar Ucraina e o țară suverană. Președintele Zelenski este liderul ales democratic al țării și doar el decide cum definește victoria.”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În general, impresia mea după întâlnire este una pozitivă. Pentru mine a fost important să-i aud pe acești lideri europeni spunând că sfârșitul războiului și pacea trebuie să fie așa cum le văd ucrainenii.”
Singurul care pare să fi spus lucrurilor pe nume a fost purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Dmitri Peskov, secretar de presă al Kremlinului: „Sperăm că liderii celor trei state, împreună cu președintele României, se vor folosi de această vizită ca să-l convingă pe Zelenski să evalueze în mod realist situația.”
Inclusiv liderul de la Kiev recunoaște că Moscova și-a pastrat capacitatea de a destabiliza piața energiei și pe cea a materiilor prime agricole.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu cred să fie o coincidență faptul că situația gazelor în Europa s-a înrăutățit tocmai în ziua vizitei, prețurile au sărit din nou. Rusia a făcut asta deliberat, a restricționat livrările către europeni ca să-i usture.”
A fost suficient ca Gazprom să anunțe întreruperi temporare ale livrărilor către Germania și Italia, pentru că prețurile să țâșnească. O veste foarte proastă pentru inflația galopantă care frânează redresarea Europei post-Covid și creează tensiuni sociale în tot mai multe țări.
Macron a dat totuși de înțeles că este dispus să meargă din nou la Kremlin.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Cred că o călătorie în Rusia, astăzi, necesită condiţii prealabile, adică gesturi din partea preşedintelui Putin. Nu voi merge acolo pur şi simplu.”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Mie se pare că Putin mai întâi acționează și după aceea se gândește. De aceea, nu sunt sigur că Macron ar beneficia de alt tratament.”