Reacție explozivă din USR după plângerea depusă de PSD la Parchetul General privind inițiativa Fără penali. Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat miercuri că, prin demersul de a trimite la Parchetul General iniţiativa “Fără penali în funcţii publice”, reprezentanţii PSD în Biroul permanent, Cătălin Rădulescu şi Florin Iordache, încearcă să o blocheze, iar acest lucru arată “cât de disperaţi sunt condamnaţii penali ai României care conduc Camera Deputaţilor”, scrie Mediafax.

“Sabotarea iniţiativei “Fără penali”, iniţiativa pentru care un milion de români au acordat o semnătură, continuă în Parlamentul României. Astăzi am văzut în Biroul permanent – cei doi colegi ai mei care fac parte din Biroul permanent au asistat la încercarea domnului Cătălin Rădulescu, condamnat penal, Cătălin Rădulescu, promovat de PSD în funcţia de chestor, alături de Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, că încearcă să blocheze transmiterea iniţiativei “Fără penali” la Curtea Constituţională, aşa cum cere legea, intenţionând să trimită la Parchetul General această iniţiativă, sugerând că (…) Secretariatul General, în acele aproape cinci luni în care iniţiativa a fost blocată de Liviu Dragnea la copiator, ar fi constatat neconcordanţe la semnături. Este atât de aberant şi de absurd încât e greu de comentat”, a afirmat Dan Barna

El a spus că, practic, potrivit legii, aceste semnături au fost validate de primării în fiecare localitate de unde au fost adunate, eliminând din procesele verbale acele semnături care nu îndeplineau condiţiile legale.

“Faptul că Liviu Dragnea încearcă să confişte şi atribuţiile primăriilor, Liviu Dragnea încearcă să confişte şi drepturile prevăzute de lege în mod explicit pentru primari, adică dreptul de a valida semnături, să le confişte la nivelul Parlamentului, încercând să transmită iniţiativa la Parchet sub acest fals pretext că, fără niciun drept, ar fi descoperit neconcordanţe arată cât de disperaţi sunt condamnaţii penali ai României care momentan conduc Camera Deputaţilor faţă de perspectiva acestei iniţiative care noi suntem convinşi că va deveni lege în România”, a susţinut liderul USR.

Dan Barna a adăugat că “prioritatea zero” a USR în această sesiune parlamentară este iniţiativa “Fără penali” şi va continua “presiunea pe Camera Deputaţilor, pe Liviu Dragnea, pe Biroul permanent pentru ca aceasta să meargă la Curtea Constituţională” şi apoi să fie votată în Parlament.

Liderul grupului USR Raluca Prună a declarat că Biroul permanent şi-a depăşit atribuţiile, “punând în cârca” Parlamentului trimiterea către organele de cercetare penală a un milion de semnături. “Astăzi, Parlamentul României este condus de domnul Liviu Dragnea, care ştiţi foarte bine că are o condamnare penală, şi de alţii ca dumnealui care îl susţin şi doresc să preia controlul absolut şi asupra acestei iniţiative cetăţeneşti care a fost susţinută şi a fost semnată de un milion de oameni”, a spus Prună.

Miercuri, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca semnăturile strânse pentru iniţiativa cetăţenească “Fără penali în funcţii publice” să fie trimise la Curtea Constituţională pentru a urma procedura legală, însă va fi sesizat şi Parchetul cu privire la cele un milion de semnături. Chestorul Camerei Cătălin Rădulescu (PSD) a afirmat că va fi sesizat Parchetul General în legătură cu semnăturile strânse pentru iniţiativa ”Fără penali”, existând ”aspecte de natură penală”.