Spania rămâne un aliat important al NATO iar criza din Catalonia reprezintă o problemă internă care trebuie rezolvată în cadrul instituțional spaniol, a declarat vineri un oficial al Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Întrebat în legătură cu declarația de independență a Parlamentului catalan, oficialul NATO a răspuns: “Spania este un aliat angajat, care contribuie în mod semnificativ la securitatea noastră comună. Problema Cataloniei este o afacere internă care trebuie rezolvată în cadrul ordinii constituționale a Spaniei”.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent care ia forma unei Republici’, o ruptură fără precedent în Spania.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliția catalană și să pună sub tutelă parlamentul regional.