Zuckerberg
Featured, IT&C

Reacția lui Mark Zuckerberg, după gravele probleme tehnice ale Facebook, Instagram şi WhatsApp. Magnatul a pierdut 7 miliarde de dolari în câteva ore

Fondatorul şi CEO-ul Facbook, Mark Zuckerberg a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp, reluate după mai mult de şase ore.

”Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi. Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Mark Zuckerberg pe Facebook.

Facebook a postat şi pe Twitter un mesaj în care prezintă scuze pentru problemele înregistrate.

Bloomberg scrie că averea lui Zuckerberg a scăzut cu aproape 7 miliarde de dolari în cele câteva ore în care cele trei platforme nu au funcţionat. Bloomberg Billionaires Index listează averea lui Mark Zuckerberg în prezent la 121,6 miliarde dolari, el căzând sub Bill Gates, după incidentul de luni.

Reţelele sociale Instagram, Facebook şi WhatsApp au înregistrat, luni, o serie de probleme tehnice, fapt care a dus la întreruperea aplicaţiilor. Experţi în securitate nu au exclus un sabotaj intern, potrivit Reuters. O astfel de situaţie nu a mai fost înregistrată din 2019, când întreruperea a durat aproximativ 14 ore.

Acest blocaj ce a lovit platformele Facebook se produce la o zi după ce un avertizor de integritate a acuzat compania că are un comportament de prioritizare în mod repetat a profitului, în loc să lupte împotriva discursului de ură şi a dezinformării care circulă pe platformă.

Experţii în securitate care urmăresc situaţia sunt de părere că această problemă a fost declanşată de a eroare de configurare care a făcut ca serverele Facebook să devină inaccesibile. Acest lucru poate fi rezultatul unei erori interne, însă varianta unui posibil act de sabotaj din partea unui angajat al Facebook nu poate fi încă exclusă.

Varianta unui atac din exterior, derulat de hackeri, este considerată mai puţin probabilă. Un atac masiv de tip „denial-of-service” (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

blank