Zelenski
International

Războiul din Ucraina, ziua 79. Luptele continuă în sudul şi estul Ucrainei. Monument arhitectural de importanţă naţională din Odesa, lovit de rachete. Zelenski spune că Ucraina va câştiga lupta cu Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat dispus să discute cu omologul său rus Vladimir Putin, dar „fără ultimatumuri, şi respinge orice acord care să salveze imaginea acestuia sau să ofere o ieşire pentru Rusia din situaţia în care aceasta a intrat prin agresiunea împotriva Ucrainei.

Zelenski a mai susţinut că ucrainenii trebuie să câştige războiul pentru că pentru ei asta înseamnă să-şi recupereze teritoriile şi obiectivele ocupate de ruşi, pe când pe soldaţii lui Putin îi interesează doar să fure.

„Pentru noi, victoria înseamnă să ne recuperăm lucrurile, pentru ei înseamnă să fure ceva. Nu suntem pe picior de egalitate, Rusia este mai puternică, dar omenirea este alături de noi şi simţim că, puţin câte puţin, noi câştigăm.

Ştiu că Putin dorea un rezultat, dar nu l-a obţinut. Să ni se propună ceva pentru a salva faţa preşedintelui rus nu este corect. Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind”, consideră preşedintele Zelenski, care a mai adăugat că nu se pune problema ca Ucraina să recunoască independenţa Crimeei, ca parte a unui acord de pace.

Zelenski a mai declarat că negocierile de pace sunt mult îngreunate de faptul că în fiecare zi ucrainenii suferă torturi şi sunt asasinaţi de

Între timp, în a 78-a zi de război, potrivit Statului Major al Armatei Ucrainei, forțele militare au reușit să doboare 7 ținte rusești în cursul zilei de joi. Astfel, Rusia a pierdut 5 drone Orlan-10, un elicopter de luptă Ka-52 și o rachetă. În plus ultimii soldați ucraineni care apără ce a mai rămas din Mariupolul neocupat de ruși continuă să ducă lupte dure, în ciuda faptului că sunt depășiți numeric.

Kievul a anunţat săptămâna aceasta că peste o mie de soldaţi, dintre care mulţi răniţi, se află în continuare în combinatul siderurgic, unde se află un labirint subteran de mari dimensiuni ce datează din epoca sovietică.

Acesta este singurul bastion de rezistenţă al oraşului-port strategic Mariupol, controlat deja de ruși, cu excepția oțelăriei.

De partea cealaltă, președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări joi că Occidentul are de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancțiunilor pe care le-a impus Moscovei pentru invadarea Ucrainei, lăudând totodată capacitatea economiei ruse de a rezista în faţa „provocărilor externe”, potrivit Hotnews.

Totodată, Forţele Armate Ruse susțin că au distrus elemente ale sistemului ucrainean de apărare antiaeriană S-300 în regiunea Odesa și Harkov.

Potrivit acestuia, trupele de rachete și unitățile de artilerie din districtul Korotici din regiunea Harkov au distrus sistemul de rachete antiaeriene S-300. Konașenkov a anunțat și distrugerea de către armata rusă a 13 drone în ultimele 24 de ore, în cinci regiuni ale Ucrainei.

”În ultimele 24 de ore, sistemele de apărare aeriană au distrus 13 vehicule aeriene fără pilot ucrainene în zonele așezărilor Velihie Prohodi, Velihi Kamişevaka, regiunea Harkiv, Panteleimonovka, Avdeevka și Dolia din autoproclamata republică populară Donețk, din Oknino și Fabricinoie din autoproclamata republică populară Luhansk. Din Hlibokoie, regiunea Cernihiv, Barvinok și Vladimirovka, regiunea Dnipropetrovsk. Un vehicul aerian fără pilot Bayraktar-TB2 a fost doborât în zona Insulei Şerpilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

blank