Ucraina
International

Războiul din Ucraina omoară delfinii. Specialiștii avertizează să suntem în pragul unui dezastru ecologic

Mii de delfini au murit de la începutul invaziei ruse în Ucraina, din cauza operațiunilor militare din Marea Neagră. Specialiștii spun că aceste animale marine, extrem de sensibile, sunt afectate de sonarele navelor rusești.

Pe lângă pierderile uriașe de vieți omenești și distrugerile în masă, războiul din Ucraina a afectat și viața marină. Mii de delfini au murit din cauza operațiunilor militare din Marea Neagră. Aceste animale marine au devenit victime colaterale într-un conflict sângeros.

Specialiștii spun că întregul ecosistem al Mării Negre este în pericol. Din cauza războiul nu se pot face în verificări amănunțite care ar putea arăta amploarea dezastrului. Înainte de război, un studiu internațional arăta că, în Marea Neagră, mai erau cel puțin 253.000 de delfini.

Mii de delfini morți

Un raport recent al oamenilor de știință arată că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare uriașă în ceea ce privește bazinul al Mării Negre. Activitățile militare în zonele marine și de coastă pot afecta ireversebil biosfera marină din regiune.

În ultimele luni au existat mai multe rapoarte în acest sens și se estimează că mii de delfini au murit în Marea Neagră. Din cauza conflictului, specialiștii nu pot efectua verificări la fața locului. Șeful cercetătorilor de la Parcul Național Odesa, Ivan Rusev spune că numărul de delfini a scăzut cu cel puțin 5.000 de la începutul războiului. Cifra reală ar putea fi însă mult mai mare.

Dezastru ecologic

Ivan Rusev spune că sonarul militar folosit de navele de război rusești este cel care dăunează enorm simțului auditiv al delfinilor. Aceștia nu se mai pot orienta și nu își mai pot găsi sursele de hrană.

„Când rușii folosesc sonarul submarinelor sau vaselor de suprafață, el perturbă urechea internă a delfinilor și capacitatea lor de a se mișca. Devin complet dezorientați, își pierd punctele de reper. Se lovesc de stânci și nu își mai pot localiza hrana.

Oamenii trebuie să realizeze că moartea delfinilor în Marea Neagră marchează moartea ecosistemului său. Este o tragedie ecologică. Delfinii, cele mai inteligente animale din lume, pier din cauza războiului”, a decarat Ivan Rusev potrivit RFI.

blank
blank