Război Ucraina. Putin a primit rachete din Iran, iar SUA lasă Kievul să lovească Rusia cu ATACMSMichael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei SUA, a dezvăluit că secretarul de stat Antony Blinken se pregătește să autorizeze lovirea cu ATACMS în Rusia.
Război Ucraina. Putin a primit rachete din Iran, iar SUA lasă Kievul să lovească Rusia cu ATACMS. Secretarul de stat Antony Blinken se pregătește să autorizeze Ucraina să folosească rachete ATACMS asupra țintelor de pe teritoriul rus în timpul vizitei sale în Ucraina din 11 septembrie.
Potrivit lui McCaul, această decizie a fost discutată cu Blinken într-o conversație recentă, în care secretarul american de stat a spus că el împreună cu omologul său britanic vor călători la Kiev pentru a informa autoritățile ucrainene.
Război Ucraina. Putin a primit rachete din Iran, iar SUA lasă Kievul să lovească Rusia cu ATACMS
Această potențială autorizare vine în momentul în care Rusia a primit rachete balistice iraniene, sporind tensiunile și amenințările împotriva Ucrainei.
Până acum, SUA au restrâns gama de arme furnizate Ucrainei, evitând sistemele care ar putea lovi direct teritoriul Rusiei pentru a preveni escaladarea conflictului.
Însă rachetele din Iran livrate Moscovei schimbă datele problemei și detrmină o schimbare a strategiei militare a SUA față de Ucraina.
Marți, secretarul Blinken a confirmat că Iranul a trimis în Rusia rachete cu rază scurtă de acțiune, pentru a fi folosite împotriva Ucrainei în săptămânile următoare.
În timpul unei vizite la Londra, Blinken a anunțat, de asemenea, că SUA și aliații săi vor impune noi sancțiuni Iranului, inclusiv vizând Iran Air, compania aeriană națională.
Blinken a menționat că zeci de militari ruși au fost instruiți în Iran pentru a opera racheta Fath-360, cu o rază de acțiune de 120 de kilometri.
El a subliniat că această livrare de rachete a reprezentat o escaladare semnificativă, ce ar putea avea consecințe grave pentru Iran, cum ar fi pierderea perspectivelor de scutire de sancțiuni și restabilire a relațiilor cu Europa.
Blinken, alături de ministrul britanic de Externe, David Lammy, a anunțat o vizită comună în Ucraina săptămâna aceasta pentru a-și reafirma sprijinul pentru Kiev.
Această demonstrație de solidaritate vine în timp ce premierul britanic Keir Starmer se pregătește să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la Casa Albă, ca parte a „relației speciale” dintre cele două națiuni.
În timpul vizitei lui Blinken la Kiev, este de așteptat să anunțe autorizația care permite Ucrainei să lovească ținte strategice în Rusia folosind rachete ATACMS.
Aceste arme cu rază lungă de acțiune sunt considerate cruciale pentru slăbirea capacităților militare ale Rusiei.
Pe măsură ce Ucraina continuă să se confrunte cu atacuri rusești necruțătoare, această decizie i-ar putea spori capacitatea de a lansa mai multe operațiuni ofensive.