Război în Ucraina
International

Război în Ucraina, ziua 855. UE și Volodimir Zelenski, pe cale să semneze un pact crucial de securitate

Război în Ucraina, ziua 855. Uniunea Europeană va încheia un pact de securitate cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, joi, stabilind să furnizeze arme, să sprijine instruirea militară și să ofere alte forme de asistență pentru Kiev în perioada următoare.

Documentul va cuprinde angajamentul Uniunii Europene de a asista Ucraina în nouă aspecte ale securității și apărării, incluzând livrarea de armament, instruire militară, colaborare în industria de apărare și deminare.

Război în Ucraina, ziua 855. UE și Kievul pregătesc un pact strategic pentru apărarea Ucrainei 

Volodimir Zelenski este așteptat să semneze pactul în timpul summitului liderilor UE la Bruxelles. Deși vizita sa nu a fost confirmată oficial, diplomații au indicat că se așteaptă prezența sa.

Scopul pactului este să suplimenteze alte înțelegeri deja stabilite între Ucraina și aliații săi, în contextul eforturilor continue de apărare împotriva invaziei Rusiei.

În situația unei „viitoare agresiuni”, documentul stipulează că UE și Ucraina se vor consulta în termen de 24 de ore și vor decide rapid pașii următori, conform angajamentelor, potrivit Reuters.

Război în Ucraina

Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au semnat acorduri de securitate cu guvernul de la Kiev.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite condamnă atacul mortal din regiunea rusă

Război în Ucraina, ziua 855. Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a emis o condamnare fermă pentru atacul mortal asupra biserilor și sinagogilor din Dagestan.

În timpul incidentului de duminică, douăzeci de persoane au fost ucise, majoritatea fiind polițiști.

Cinci atacatori au fost de asemenea uciși, iar cel puțin 46 de persoane au fost rănite și transportate la spital în această regiune predominant musulmană.

În acest context, Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a solicitat oficial agențiilor de aplicare a legii și autorităților din domeniul securității să ia măsuri împotriva membrilor familiilor militanților islamici suspectați că au comis atacurile violente asupra siturilor religioase din Dagestan în weekendul recent.

„Îi vom ucide pe toți cei care se află într-o relație de sânge”.

Război în Ucraina, ziua 855. Slovacia se alătură eforturilor de sprijin pentru Ucraina
În timpul unei vizite în Republica Cehă miercuri, președintele slovac Peter Pellegrini a declarat că inițiativa Republicii Cehe pentru achiziționarea de obuze destinate Ucrainei va implica și colaborarea cu industria militară slovacă.

Război în Ucraina

Această mișcare vine în ciuda deciziei Slovaciei de a suspenda ajutorul militar pentru Ucraina și de a pleda pentru negocieri de pace cu Rusia.

Republica Cehă își propune să achiziționeze aproximativ 500.000 de proiectile de calibrul 155 mm și aproximativ 300.000 de proiectile de calibrul 122 mm pentru livrarea către Ucraina.

blank