Ucraina
International

Război în Ucraina, ziua 794. Rețeaua feroviară, sub bombardamentele rușilor

Rusia bombardează reţeaua feroviară din Ucraina pentru a „paraliza” aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, după o serie de atacuri ruseşti asupra căilor ferate ucrainene, transmite AFP.

Infrastructura feroviară este vitală pentru Ucraina, atât pentru armată, cât şi pentru transporturile civile de persoane şi mărfuri, în timp ce transporturile aeriene sunt complet sistate de când a început invazia rusă în februarie 2022.

„Avem aici măsuri clasice premergătoare unei ofensive”, a spus despre noile atacuri ruseşti asupra reţelei feroviare ucrainene un responsabil ucrainean din sectorul securităţii, care a cerut să rămână anonim. Obiectivul noii strategii de atacuri ruseşti „este de a paraliza livrările, transportul încărcăturilor militare”, explică sursa citată.

Război în Ucraina. Atacurile s-au intensificat în ultimele săptămâni

În acest timp, armata rusă a susţinut că a lovit în regiunea Doneţk din estul Ucrainei un tren care transporta arme occidentale furnizate Kievului. „Un tren cu arme occidentale şi echipamente militare a fost lovit în apropierea localităţii Udacine”, precum şi „trupe şi echipamente” militare la Balaklia (oraş din regiunea ucraineană nord-estică Harkov), a indicat vineri Ministerul rus al Apărării, fără alte detalii, dar acest anunţ pare să corespundă unor atacuri despre care au vorbit joi oficiali ucraineni.

Rusia a mai atacat reţeaua feroviară ucraineană pe parcursul celor mai mult de doi ani de război, dar atacurile de acest fel s-au intensificat în ultimele săptămâni. Numai joi au avut loc astfel de bombardamente în trei regiuni ucrainene, respectiv în Doneţk, în provincia nord-estică Harkov şi în cea centrală Cerkasî.

Astfel, în provincia Doneţk, trei angajaţi ai căilor ferate ucrainene Ukrzalizniţia au fost ucişi în atacul asupra unei infrastructuri feroviare. În aceeaşi zi zece civili au fost răniţi după ce o rachetă a lovit o gară în oraşul Balaklia. Alte infrastructuri feroviare au fost de asemenea avariate în oraşul Smila, situat în partea centrală a Ucrainei.

Strategia rușilor

Pe 19 aprilie, un bombardament masiv asupra reţelei feroviare în oraşul Dnipro şi în alte locaţii din regiunea central-estică omonimă a omorât o angajată a companiei Ukrzalizniţia şi a rănit alte şapte persoane. În săptămâna anterioară a fost lovită şi gara din oraşul Sumî, în nord-estul Ucrainei. Tot luna aceasta, compania Ukrzalizniţia şi-a suspendat transporturile către portul Ciornomorsk de la Marea Neagră, fără a preciza motivul, dar presa ucraineană a relatat despre atacuri ruseşti care ar fi avariat şinele de cale ferată în terminalele portului.

Ucraina
Oficialii ucraineni rareori dau declaraţii detaliate despre atacurile ruseşti asupra ţintelor militare sensibile, dar surse din serviciile ucrainene de informaţii au confirmat şi pentru Reuters că Rusia desfăşoară atacuri aeriene asupra reţelei feroviare în Ucraina pentru a perturba logistica armatei ucrainene.

În așteptarea ajutorului de la americani

Trupele ruse şi-au accelerat în ultima săptămână înaintarea în direcţia nord-vest dinspre oraşul ocupat Avdiivka din provincia Doneţk, ocupând mai multe mici localităţi în această regiune, unde continuă să preseze trupele ucrainene, potrivit serviciului militar de informaţii britanic şi canalului de Telegram „DeepState”, apropiat armatei ucrainene, citate de agenţia EFE.

Aceste progrese ale armatei ruse survin în timp ce Ucraina aşteaptă să primească primul pachet de ajutor militar american finanţat din noile fonduri de peste 60 de miliarde de dolari aprobate săptămâna aceasta de Congresul SUA după o jumătate de an de blocaj. Acest prim pachet, în valoare de circa un miliard de dolari, include muniţii pentru artilerie şi sistemele antiaeriene, plus blindate şi alte echipamente, şi este considerat vital pentru ca trupele ucrainene aflate în criză de oameni şi muniţii să poată opri înaintarea armatei ruse.

blank