Ucraina
International

Război în Ucraina, ziua 660. Atac cu rachete hipersonice la Kiev şi lupte grele la Avdiivka

Rusia continuă să atace Ucraina, cele mai masive bombardamente fiind în regiunea Sumî și Adviivka. Rusia a bombardat trei porturi ucrainene la granița cu România. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în cadrul conferinţei sale maraton că obiectivele Moscovei în Ucraina rămân neschimbate şi că nu va exista pace până când acestea nu vor fi atinse.

Război în Ucraina. Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a desfășurat peste 600.000 de militari ruși în Ucraina. La aproape doi ani după ce a ordonat trupelor sale să captureze capitala Kiev.

Război În Ucraina. Armata uriaşă trimisă de Putin

„Linia frontului are o lungime de peste 2.000 de kilometri (1.242 de mile). Sunt 617.000 de persoane în zona de conflict”, a declarat el în timpul primei sale conferințe de presă de sfârșit de an de când a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Până în prezent, autoritățile ruse nu au dezvăluit date exacte cu privire la mărimea grupului militar rus care luptă pe teritoriul ucrainean.

Președintele rus a declarat, în cadrul conferinței de presă în care răspunde întrebărilor „jurnaliștilor” și „cetățenilor” ruși că invazia din Ucraina este, de fapt, un „război civil”.

Putin a vorbit și despre relațiile cu Occidentul și l-a lăudat pe premierul Ungariei Viktor Orban.

Putin compară situaţia din Gaza cu cea din Ucraina

Referindu-se la ONU, Putin a spus că structura instituției, ce necesită consens, înseamnă că nu se pot lua decizii acolo.

„Tot ceea ce se întâmplă (în Gaza) este o catastrofă”, spune Putin, potrivit Mediafax.

Putin a comparat loviturile israeliene cu „operațiunea militară specială rusă” şi a spus că „nimic de genul acesta nu se întâmplă în Ucraina”.

Declaraţia lui Putin vine la o zi după ce armata rusă a vizat Kievul, rănind zeci de civili. Un spital de pediatrie a suferit daune.

Putin a mai precizat că preşedintele Turciei joacă un rol de lider pentru a opri „tragedia” din Gaza şi pentru a crea condiţii pentru o pace pe termen lung.

Citește și  Europa se reîntoarce la momentul martie 2020. Lockdown total si în Slovacia, după modelul Austriei

Ucraina

Război în Ucraina. Pierderile ruşilor pe câmpul de luptă

Pierderi record pentru armata rusă într-o singură zi. 1.300 de soldați au murit în ultima zi, susține Ucraina.

De la începutul războiului, Rusia a pierdut 342.800 de militari în Ucraina, mai afirmă Kievul.

Conform unui raport declasificat al serviciilor secrete americane, cifra reprezintă, practic, 80% din totalul militarilor pe care Rusia îi avea la începutul invaziei din Ucraina. Despre aceasta au declarat marți pentru Reuters surse din comunitatea de informații a SUA.

De asemenea, pierderile în personal și echipamente de luptă au „întors” procesul de modernizare al armatei ruse cu 18 ani în urmă, conform raportului citat de Reuters.

Ministerul britanic al Apărării a estimat, într-o analiză publicată în luna octombire, cu o probabilitate de 55-75%, că armata lui Putin a pierdut în 20 de luni de război în Ucraina, între 150.000 – 190.000 de militari.

Atac cu rachete hipersonie asupra Kievului

Mai multe explozii au fost auzite joi în capitala ucraineană Kiev. S-a întâmplat la puţin timp după declanşarea sirenelor de raid aerian.

Exploziile de la Kiev au survenit la puţin timp după ce la Moscova preşedintele rus Vladimir Putin şi-a încheiat marea conferinţă de presă anuală, unde a reafirmat că Rusia va merge până la capăt în războiul din Ucraina.

Mai multe canale de Telegram anonime, dintre care unul este considerat a fi apropiat de preşedinţia ucraineană, afirmă că exploziile auzite la Kiev au fost provocate de activitatea antiaerienei ucrainene. Care încerca să doboare proiectilele ruseşti.

Sirenele de raid aerian au fost declanşate de patru ori în cursul zilei de joi la Kiev. O premieră în ultimele luni. Conform informațiilor publicate pe rețelele sociale de sursele media ucrainene, rușii au lansat cel puțin 12 rachete hipersonice Kinjal. Informațiile nu au fost confirmate oficial de către autoritățile ucrainene.

blank