Ucraina
International

Război în Ucraina, ziua 642. Temeri cu privire la escaladarea conflictului în regiuni noi

Generalul locotenent Serhii Naiev, comandantul Forțelor Comune ale Forțelor Armate din Ucraina, exprimă preocuparea că războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea să se extindă dincolo de regiunile estice și sudice ale țării.

Război în Ucraina, ziua 642. Această îngrijorare devine evidentă în contextul în care Rusia intensifică producția de armament și îmbunătățește tehnologiile militare, fie prin intermediul propriilor aliați, fie prin reducerea sprijinului acordat de aliații Ucrainei.

Naiev subliniază riscul ca instabilitatea să se răspândească către alte regiuni ale Ucrainei. El face apel la o atenție sporită din partea comunității internaționale în fața acestor potențiale evoluții.

„Înțelegem că în prezent se desfășoară un război al resurselor. Federația Rusă își obține resursele cu ajutorul Axei Răului – este Coreea de Nord, este Iranul. Și noi, cu ajutorul partenerilor noștri, primim echipamentele de apărare aeriană de la ei, ne opunem Federației Ruse cu resursele lor.

Trebuie înțeles că reducerea ajutorului va afecta cu adevărat capacitățile noastre de apărare. Dar ne vom lupta cu ceea ce avem”, a declarat Naiev într-un interviu pentru ABC News.

Război în Ucraina, ziua 642. Rusia învinuiește Marea Britanie de sabotarea negocierilor cu Ucraina
Autoritățile britanice sunt chemate să ofere explicații în fața unor întrebări delicate cu privire la suspendarea discuțiilor de pace referitoare la Ucraina, după revelațiile făcute de David Arahamia, liderul facțiunii partidului pro-prezidențial „Slujitorul Poporului” în Rada Supremă.

Acest aspect este subliniat într-o declarație emisă de Ambasada Rusiei din Londra.

„Este evident că atingerea unei soluții negociate a fost ratată cu o contribuție semnificativă din partea Regatului Unit, care a avut consecințe tragice pentru statalitatea ucraineană, economie și populație. Nu ar vrea Guvernul britanic să comenteze acuzațiile lui Arahamia?”, se arată în comunicatul difuzat de TASS.

Arahamia a declarat că: „Când ne-am întors de la Istanbul, a sosit Boris Johnson (premierul britanic la acel moment) la Kiev și a spus că nu vom semna nimic cu ei și „să ne luptăm””.

Primele discuții dintre Federația Rusă și Ucraina, desfășurate în luna martie 2022 în Republica Belarus, după declanșarea operațiunii militare speciale, au fost lipsite de progrese semnificative.

Ucraina

Rusia afirmă că a doborât zeci de drone ucrainene cu destinația Moscova

Citește și  Vezi cu ce sumă a fost sancționată echipa de fotbal care a adus păpuşi gonflabile ca spectatori

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Ucraina ar fi inițiat un atac cu zeci de drone asupra Moscovei, conform afirmațiilor autorităților ruse.

Acest eveniment a avut loc la o zi după ce Rusia a lansat cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei, inclusiv a capitalei Kiev.

Ucraina pare să fi lansat un atac în noaptea de sâmbătă spre duminică, imediat după ce Rusia a efectuat un atac cu drone, descris de oficialii ucraineni drept cel mai amplu asupra Kievului de la începutul invaziei ruse.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul rus al Apărării și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, sistemul de apărare antiaeriană rus a interceptat cel puțin 24 de drone deasupra regiunii Moscovei, care înconjoară, dar nu include capitala, precum și în alte patru provincii din sud și vest.

Detaliile au fost comunicate prin intermediul canalului de Telegram al primarului.

În aceeași direcție ziarul ucrainean Pravda a punctat că în replică la masivele atacuri rusești cu drone de fabricație iraniană Shahed de sâmbătă, armata ucraineană a lovit înapoi cu 35 de drone care au vizat ținte militare rusești duminică.

Fostul lider al NATO îndeamnă la menținerea atenției asupra conflictului din Ucraina
Lord George Robertson a subliniat necesitatea ca atenția lumii să fie îndreptată asupra Ucrainei în contextul continuării invaziei ruse.

Avertizând că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi încurajat să extindă atacurile dincolo de granițele Ucrainei dacă sprijinul internațional în furnizarea de armament încetează, el a subliniat importanța menținerii atenției asupra conflictului pentru a evita o escaladare periculoasă.

„Trebuie să menținem atenția lumii concentrată asupra Ucrainei, deoarece aceasta se află într-o luptă cu Rusia care are consecințe enorme pentru noi toți”.

„Nu putem permite conflictului din Ucraina să iasă din atenția publicului. Acest lucru convine lui Vladimir Putin și nimeni altcineva”, a adăugat el.

blank