Papa Francisc
International

Război în Ucraina, ziua 102: Puternice atacuri aeriene în nordul şi estul Ucrainei. Papa Francisc pregăteşte o vizită la Kiev

Război în Ucraina, ziua 102. Pe lângă bătălia intensă pentru orașul Severodonetsk din estul țării, atacurile rusești continuă în multe alte locuri din Ucraina. Papa Francisc anunţă pregătirea unei vizite în Ucraina.

5 iunie, ora 00:02 Armata ucraineană anunță că sâmbătă au avut loc mai multe atacuri aeriene în nordul și estul Ucrainei, potrivit BBC.

Pe lângă bătălia intensă pentru orașul Severodonetsk din estul țării, atacurile rusești continuă în multe alte locuri din Ucraina, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții armatei ucrainene.

Potrivit acesteia, sâmbătă au fost înregistrate bombardamente de artilerie în așezările din nordul regiunilor Sumî și Cernihov, în timp ce atacurile au continuat asupra pozițiilor ucrainene din zona Harkov, în nord-est.

În estul regiunii Donețk, au avut loc atacuri cu mortiere, artilerie și grenade propulsate de rachete în mai multe locuri, precum și lovituri aeriene asupra orașelor Soledar și Slovyansk.

Mai la sud, armata raportează atacuri cu grenade propulsate de rachete în regiunea Zaporojie.

5 iunie, ora 00:00 Papa Francisc a declarat sâmbătă că se va întâlni în curând cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre o posibilă vizită în Ucraina, potrivit Reuters.

Papa Francisc a vorbit despre viitoarea întâlnire în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu copiii într-una dintre curțile principale ale Vaticanului.

Un băiat ucrainean pe nume Sachar l-a întrebat: „Puteți veni în Ucraina pentru a salva toți copiii care suferă acolo acum?”.

Francisc, în vârstă de 85 de ani, care a folosit un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, a răspuns că se gândește adesea la copiii ucraineni și că vrea să viziteze țara, dar că trebuie să aleagă momentul potrivit.

„Nu este ușor să iei o decizie care ar putea face mai mult rău decât bine pentru restul lumii. Trebuie să găsesc momentul potrivit pentru a o face. Săptămâna viitoare voi primi reprezentanți ai guvernului ucrainean, care vor veni aici pentru a discuta, pentru a vorbi chiar despre o eventuală vizită a mea acolo. Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Papa, potrivit unei transcrieri a evenimentului de la Vatican.

Războiul din Ucraina a forțat Vaticanul să efectueze un delicat exercițiu de echilibru diplomatic, oferindu-se de mai multe ori să medieze pentru a pune capăt conflictului.

Francisc l-a criticat de mai multe ori în mod implicit pe președintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia, dar fără a-l numi. De asemenea, el a folosit termeni precum „agresiune nejustificată” și „invazie” și a deplâns atrocitățile împotriva civililor.

Papa Francisc a fost invitat să viziteze Ucraina de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, de arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk al Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina și de ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andriy Yurash.

Yurash a declarat sâmbătă pentru Reuters că nu are detalii despre întâlnirea menționată de Papă.

blank