Război în Ucraina
International

Război în Ucraina. SUA lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă Ucrainei, Zelenski a vorbit iar cu Biden

Război în Ucraina. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, în cursul nopţii, că a avut o nouă conversaţie cu omologul său american, Joseph Biden, după ce, anterior, discutase cu premierul Israelului, Naftali Bennett, care intermediază negocieri cu Rusia.

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică la primele ore că a vorbit din nou la telefon cu omologul său american, Joe Biden, pentru a discuta despre sprijinul financiar american pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, notează AFP.

„În cadrul unui dialog permanent, am avut o nouă conversaţie cu @POTUS (preşedintele Statelor Unite). Ordinea de zi a inclus probleme de securitate, sprijinul financiar pentru Ucraina şi continuarea sancţiunilor împotriva Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski pe contul său de Twitter.

Anterior, Zelenski a declarat că a discutat cu premierul Israelului, Naftali Bennett, după ce acesta s-a întâlnit la Moscova cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. „Premierul Israelului, Naftali Bennett, m-a sunat după întâlnirea sa cu Vladimir Putin. Continuăm dialogul”, a transmis Zelenski.

După vizita în Rusia, Naftali Bennett s-a deplasat sâmbătă seară la Berlin, pentru a discuta cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, despre posibile soluţii politice la războiul din Ucraina.

Eforturile diplomatice ale lui Naftali Bennett sunt coordonate cu Statele Unite, Franţa şi Germania, a declarat un oficial guvernamental israelian citat de CNN. Guvernul israelian a transmis că premierul Naftali Bennett a discutat cu Vladimir Putin despre soluţionarea conflictului militar din Ucraina şi despre negocierile internaţionale pe tema programului nuclear iranian, potrivit cotidianului The Times of Israel.

Război în Ucraina. SUA lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă Ucrainei

SUA colaborează cu Varşovia la un acord pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă poloneze, în timp ce Kievul intensifică presiunea asupra Occidentului pentru a ajuta la creşterea capacităţilor forţelor sale aeriene, astfel încât să poată respinge atacurile aeriene ruseşti, potrivit informaţiilor CNN şi Financial Times

Acordul ar presupune ca Ucraina să primească avioane de luptă de fabricaţie rusească din Polonia, iar SUA ar urma ca apoi să ofere compensaţie Poloniei avioane americane F-16 pentru a-şi reface stocurile. Piloţii ucraineni au nevoie de avioane de fabricaţie rusă, deoarece acestea sunt sistemele pentru care au fost instruiţi să zboare.

Proiectul vine pe fondul temerilor că Rusia va intensifica atacurile aeriene, având în vedere progresul lent al campaniei terestre. Proiectul de acord a apărut în urma unei zile de presiuni intense din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a ministrului său de externe, care au declarat amândoi că, dacă NATO nu va institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra ţării, atunci ar trebui să furnizeze forţelor sale aeriene avioane de luptă.

Casa Albă a declarat că negociază cu Polonia şi se consultă cu alţi aliaţi din NATO, dar că există „o serie de întrebări practice dificile, inclusiv modul în care avioanele ar putea fi transferate efectiv din Polonia în Ucraina”, relatează FT.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Administraţia Vladimir Putin a cerut, sâmbătă seară, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Reuters şi de cotidianul Le Figaro.

Moscova a avertizat că există riscul ca sistemele de rachete portabile Stinger să ajungă la grupuri teroriste, ceea ce ar genera ameninţări pentru avioanele comerciale.

„Cerem încă o dată ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO să nu aprovizioneze regimul de la Kiev cu cele mai noi sisteme de rachete, pentru a evita riscurile imense pentru aviaţia civilă şi alte mijloace de transport, nu doar în Europa, ci peste tot”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, relatează mediafax.

Uniunea Europeană şi NATO au anunţat că vor finanţa şi vor furniza armament Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.

În schimb, Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu va permite transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei, de teama riscurilor unor atacuri ale armatei ruse.

Zelenski a vorbit cu Elon Musk. Preşedintele ucrainian l-a invitat pe Musk în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că a vorbit cu directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, şi a anunţat că ţara va primi săptămâna viitoare mai multe terminale de internet prin satelit Starlink.

Conectivitatea la internet în Ucraina a fost afectată de invazia rusă, în special în sudul şi estul ţării, unde luptele au fost cele mai intense. Musk a anunţat joi că Starlink a fost singurul sistem de comunicaţii non-rusesc care mai funcţionează în unele părţi ale Ucrainei în urma invaziei Rusiei.

Deşi extrem de costisitoare pentru a fi implementată, tehnologia prin satelit poate oferi internet pentru persoanele care locuiesc în zone rurale sau în locuri greu de deservit, unde cablurile de fibră optică şi antenele de telefonie mobilă nu ajung. Tehnologia poate fi, de asemenea, un sprijin esenţial atunci când uraganele sau alte dezastre naturale întrerup comunicaţiile.

„Am vorbit cu Elon Musk. Îi sunt recunoscător pentru că sprijină Ucraina cu vorbe şi fapte. Am discutat despre posibile proiecte spaţiale. Dar voi vorbi despre asta după război”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter. Zelenski l-a invitat pe Musk să viziteze Ucraina după razboi.

blank