Război în Ucraina
International

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor din 25 aprilie. Occidentul ar fi adoptat tactica favorită a Moscovei

Război în Ucraina:  Armata rusă continuă să terorizeze Ucraina cu bombardamente intense. Cinci oameni au murit, luni, într-o serie de atacuri care au vizat infrastructura feroviară

Victime au fost și în Donbas, inclusiv 2 copii, de 5 respectiv 14 ani. Pe de altă parte, în Rusia se înmulțesc incendiile la diverse obiective strategice. Luni au luat foc două depozite de petrol din vestul țării. Occidentalii cred că ar fi vorba de acte de sabotaj comise de rușii nemulțumiți de deciziile regimului Putin.

Război în Ucraina! Deși au fost zile de sărbătoare și pentru ruși, aceștia și-au continuat bombardamentele în diverse puncte ale Ucrainei. Luni, în decurs de o oră, au fost vizate cel puțin cinci gări din vestul și centrul țării, în regiunea Viniţa. Cinci oameni au murit și 18 au fost grav răniți.

Loviturile nu contenesc nici asupra combinatului Azovstal, ultimul bastion al rezistentei din Mariupol. Mai mult, într-un sat aflat la 5 kilometri de orașul-port a fost descoperită o altă groapă comună. Potrivit imaginilor din satelit, primele tranșee au fost săpate pe 24 martie, la două săptămâni după ce satul a intrat sub ocupație rusă.

Între timp, la Harkov, oamenii încearcă să fugă din calea bombelor.

Bărbat: „Bombardamente, toată ziua și toată noaptea. La început noaptea era mai liniște. Bombardamentele aveau loc doar ziua. Dar, mai târziu au început să bombardeze și noaptea. Bombele au lovit aici în curte”.

Femeie: „Nu am mai văzut oameni de două luni. Oamenii stăteau liniștiți pe bănci, se bucurau de aerul curat de afară, de verdeață. Acum, nu i-am văzut timp de două luni. Foarte greu, foarte greu”.

Propaganda Kremlinului continuă, Occidentul joacă cartea Rusiei
În tot acest timp, Kremlinul face ce știe mai bine: lansează diversiuni și sloganuri propagandistice.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „FSB a neutralizat un grup terorist care plănuia asasinarea unui faimos jurnalist de televiziune al Rusiei. Occidentalii fac mari eforturi să dezbine societatea rusă, să distrugă Rusia din interior. Dar nu le merge. Societatea noastră demonstrează maturitate și solidaritate”.

Pentru prima dată în două decenii, unit și ferm, Occidentul a adoptat tactica favorită a Moscovei: nu negociază, nu face concesii și își ia timpul drept aliat, a scris luni ziarul rusesc Nezavisimaia Gazeta, printre ultimele publicații care se bucură de o oarecare independență editorială la Moscova.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Rusia poate cheltui resurse enorme pentru a sprijini războiul și pentru a se opune întregii lumi libere. Poate să ia de la poporul său tot ceea ce ar putea construi Rusia și să-și direcționeze resursele pentru a distruge viețile vecinilor. Dar lecțiile istoriei sunt binecunoscute. Dacă ai de gând să construiești un Reich, vei pierde. Dacă ai de gând să distrugi vecinii, vei pierde”.

blank