Război în Israel
International

Război în Israel, ziua 93. Antony Blinken încearcă să limiteze conflictul. Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu

Război în Israel, ziua 93. Șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, speră ca secretarul de stat american Antony Blinken să fie „mai concentrat” pe încetarea „agresiunii” israeliene în Gaza. Secretarul american urmează să vină în regiune și să viziteze mai multe țări.

Război în Israel, ziua 93. Antony Blinken va vizita din nou regiunea pe fondul temerilor crescute că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea transforma într-un conflict regional mai amplu.

Război în Israel, ziua 93. Antony Blinken vizitează din nou regiunea

Război în Israel, ziua 93. Atacurile din Liban, Iran și Irak din această săptămână au sporit tensiunile în regiune. Grupările iraniene Hezbollah și Houthi își sporesc amenințările împotriva Israelului.

Într-un mesaj video distribuit sâmbătă de Hamas, liderul politic al Hamas, cu sediul la Doha, a declarat că speră ca SUA să fi „realizat amploarea greșelilor” sale în susținerea Israelului.

Haniyeh speră ca Blinken, aflat la a patra sa călătorie în regiune de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, să fie „mai concentrat de data aceasta pentru a pune capăt agresiunii” pe care o desfășoară Israelul în Fâșia Gaza.

Război în Israel

Israelul anunță cea de-a treia fază a războiului din Gaza

Război în Israel, ziua 93. La începutul acestei săptămâni, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit cea de-a treia fază a campaniei de război din Gaza. Această fază include o nouă abordare de luptă în nord și un angajament de a continua urmărirea liderilor Hamas din sudul Fâșiei Gaza „atâta timp cât va fi necesar”.

Haniyeh a mai spus că liderii națiunilor arabe care se întâlnesc cu Blinken ar trebui „să sublinieze administrației americane că viitorul și stabilitatea” regiunii sunt legate de „cauza palestiniană”.

El a reiterat punctul de vedere al Hamas că poporul palestinian ar trebui să aibă un „stat complet independent” cu „suveranitate completă”.

Război în Israel

Război în Israel, ziua 93. SUA nu își dorește o escaladare a conflictului

Citește și  China este în alertă: Au fost confirmate noi cazuri de ciumă bubonică - Ce spun specialiștii despre o epidemie mortală

Război în Israel, ziua 93. Șeful diplomației americane transmite că SUA nu dorește să vadă escaladarea conflictului. SUA se așteaptă ca acest mesaj să fie apoi transmis Iranului și reprezentanților iranieni, potrivit CNN.

Secretarul de stat s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. După ce va merge în Grecia, el va călători în mai multe țări. Printre acestea se numără Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, Cisiordania și Egipt.

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a subliniat că este „absolut necesar” să se evite ca Libanul „să fie târât într-un conflict regional”. Grupul paramilitar Hezbollah se angajează în confruntări tot mai intense cu forțele israeliene dincolo de granița libaneză.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah au fost inflamate și mai mult în această săptămână. Recent, un lider de rang înalt al Hamas la Beirut a fost omorât.

blank