Război în Israel
International

Război în Israel, ziua 185. Negocieri pentru un nou armistițiu cu gruparea teroristă

Război în Israel, ziua 185. Ministrul apărării anunță că este un „moment oportun” pentru un armistițiu cu Hamas. Yoav Gallant a subliniat că înțelegerea cu gruparea islamistă palestiniană Hamas ar trebui să aibă loc în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi pe 7 octombrie 2023.

Război în Israel, ziua 185. Plan pentru un nou armistițiu

Autoritățile israeliene au anunțat că negocierile indirecte sunt în curs. Astfel, acestea fac un pas important pentru eliberarea ostaticilor luați de gruparea islamistă palestiniană.

„Vor fi decizii dificile, trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul pentru a aduce înapoi ostaticii înainte de a porni din nou la luptă. Ne aflăm în momentul oportun pentru a o face”, a declarat Yoav Gallant.

Conform anunțului, negocierile indirecte între Israel şi Hamas ar fi început deja. De altfel, reprezentanții celor două puteri s-au întâlnit duminică, la Cairo, cu mediatori din Egipt, SUA şi Qatar.

Război în Israel

Nu există încă un acord

Dincolo de negocierile intense, sursele din cele două tabere spun că există „progrese semnificative”, dar nu s-a ajuns încă la un acord.

„Există potenţial, dar nu am ajuns încă acolo.”, a spus un oficial de rang înalt.

Autoritățile israeliene propun eliberarea a 25 de palestinieni pentru fiecare ostatic luat la începutul războiului.

„Condiţiile operaţionale pe care armata israeliană le-a creat punând presiune asupra Hamas, iar poziţia de forţă în care ne aflăm după această campanie ne oferă flexibilitate şi libertate de acţiune.”, a spus ministrul Apărării.

Război în Israel

Război în Israel, ziua 185. Decizia fermă legată de ofensiva din Rafah

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat luni, de la Tel Aviv, că a stabilit o dată clară pentru ofensiva în orașul palestinian Rafah, ultima fortăreață a teroriștilor Hamas.


În urmă cu 24 de ore, autoritățile isreliene au anunțat, că o parte din trupele din sudul Fâşiei Gaza au fost retrase. Decizia a venit la şase luni de la declanşarea războiului împotriva grupării teroriste Hamas.

„Victoria necesită intrarea în Rafah și eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Acest lucru se va întâmpla. Există o dată când va avea loc ofensiva”, a declarat premierul israelian.

blank