China
IT&C

Război comercial între SUA și China. Cât de afectată e economia globală de restricțiile impuse comerțului cu microcipuri

Statele Unite ale Americii au luat măsuri fără precedent pentru a limita vânzarea de cipuri informatice avansate către China, intensificând eforturile de a limita ambițiile tehnologice și militare ale Beijingului. Aceste măsuri sunt menite să oprească furnizarea de tehnologie critică către China, care poate fi utilizată în sectoare precum calculul avansat și fabricarea de arme.

Măsurile drastice ale SUA reprezintă cea mai importantă acțiune a Washingtonului împotriva Beijingului în ceea ce privește exporturile de tehnologie din ultimele decenii, intensificând lupta comercială dintre cele mai puternice două economii ale lumii.

În urma controalelor la export, se pare că Apple și-a suspendat planurile de a utiliza în produsele sale cipuri de memorie de la Yangtze Memory Technologies din China. Ziarul Nikkei a declarat că Apple plănuia să utilizeze cipurile în iPhone-urile vândute în China.

Ce măsuri au luat SUA?

La 7 octombrie, administrația Biden a impus un set amplu de măsuri de control al exporturilor, care includea măsuri de interzicere a accesului Chinei la anumite cipuri semiconductoare și echipamente de fabricare a cipurilor. În conformitate cu aceste norme, companiile americane trebuie să înceteze să mai furnizeze producătorilor chinezi echipamente care pot produce cipuri relativ avansate, cu excepția cazului în care obțin mai întâi o licență.

Noile reglementări adaugă, de asemenea, controale asupra unor elemente de producție de semiconductori și tranzacții pentru anumite utilizări finale ale unor circuite integrate sau cipuri. De asemenea, SUA doresc să își sporească controalele la export pentru a include produsele semiconductoare și software-ul, tehnologia și alte elemente utilizate pentru dezvoltarea și fabricarea circuitelor integrate.

Ca o restricție suplimentară, cetățenilor americani și deținătorilor de permis de muncă li se va interzice, de asemenea, să lucreze la anumite tehnologii pentru companii și entități chineze.

Ce produse sunt blocate de aceste restricții?

Restricțiile la export vor include cipuri de calcul de înaltă performanță, cum ar fi A100/H100 de la NVIDIA și GPU de la Intel (Ponte Vecchio), potrivit lui Brady Wang, director asociat al Counterpoint research din Hong Kong.

Regulile, dintre care unele intră în vigoare imediat, se bazează pe restricțiile trimise către producătorii de instrumente de top KLA, Lam Research și Applied Materials, cerându-le să oprească livrările de echipamente către fabricile deținute în totalitate de chinezi care produc cipuri logice avansate.

Departamentul de comerț al SUA a declarat că aceste controale la export „restricționează capacitatea [Chinei] de a obține cipuri de calcul avansate, de a dezvolta și întreține supercomputere și de a fabrica semiconductori avansați”.

Cât de importante sunt aceste restricții?

Interdicția privind cipurile a fost descrisă de experimentatul analist chinez Bill Bishop ca fiind o „escaladare masivă” a tensiunilor comerciale și geopolitice care se întețesc între SUA și China. „Cu toții încercăm încă să înțelegem impactul noilor controale”, a declarat el în buletinul său informativ Sinocism, „și, sincer, cred că mulți subestimează cât de semnificative sunt acestea, atât pentru lanțurile de aprovizionare cu tehnologie și evoluțiile viitoare, cât și, în sens mai larg, pentru relația SUA-China”, scrie într-o analiză The Guardian.

Firma internațională de cercetare GlobalData a declarat că anunțul SUA „transcende industria semiconductorilor” și că este vorba despre nimic mai puțin decât despre conducerea economiei mondiale. „Este vorba despre dominația [inteligenței artificiale]”, a declarat Josep Bori, directorul de cercetare tematică al firmei, „care stă la baza a ceea ce mulți numesc a cincea revoluție industrială și, în cele din urmă, despre conducerea economică globală în următoarele câteva decenii”.

Deși mai au la dispoziție încă un an pentru a se conforma restricțiilor, producătorii de semiconductori din Asia, precum liderul de piață, compania taiwaneză TSMC, SK Hynix și Samsung, sunt și ei amenințați de acestea. Analistul de credite Clifford Kurz, de la S&P Global Ratings, a declarat: „Mulți dintre fabricanții de tehnologie din Asia-Pacific pe care îi evaluăm au puterea financiară de a absorbi lovitura cel puțin pentru următoarele 12 luni. Dar, pe termen mai lung, implicațiile ratingului sunt clar negative”.

Poate China să folosească în schimb cipuri fabricate pe plan local?

China consumă mai mult de trei sferturi din semiconductoarele vândute la nivel mondial, dar produce doar aproximativ 15% din producția globală. Experții spun că producătorii chinezi de echipamente rămân cu patru până la cinci ani în urma omologilor lor de peste mări, ceea ce îi face nepotriviți ca înlocuitori imediați pentru echipamentele pierdute de la furnizorii americani, cum ar fi KLA Corp, Applied Materials și Lam Research.

Boston Consulting Group a estimat în 2021 că o țară ar avea nevoie de cel puțin 1 miliard de dolari în investiții inițiale pentru a construi lanțuri locale de aprovizionare cu cipuri complet „autosuficiente”. Noile restricții ar putea stimula producătorii chinezi de cipuri să încerce să producă cipuri avansate prin utilizarea unor soluții inginerești creative cu tehnologii mai vechi care nu fac obiectul sancțiunilor.

Brady Wang de la Counterpoint a declarat: „Cele mai recente restricții americane vor încetini foarte mult industria avansată de semiconductori din China și tehnologiile derivate, inclusiv inteligența artificială, supercomputerele, instruirea în domeniul autoconducerii etc.”. China ar putea fi forțată, în schimb, să își concentreze capacitatea de producție pe „tehnologiile mature și să valorifice serviciile din afara Chinei”.

Cum a reacționat China?

Asociația Industriei Semiconductorilor din China a declarat într-o declarație că speră ca guvernul SUA să revină asupra deciziei sale și să se întoarcă la procesele de negociere comercială internațională. Importanța autosuficienței tehnologice, deja o prioritate pentru Xi în ultimul deceniu, a apărut ca temă la congresul din acest an, Xi Jinping subliniind ostilitatea rivalilor străini.

Cu toate acestea, experții au declarat că Beijingul ar avea puține modalități de a forța Washingtonul să revină la masa negocierilor. Congresul PCC în curs de desfășurare a arătat că reacția Beijingului a fost discretă, dar Bill Bishop a declarat că opțiunile Chinei sunt limitate dincolo de restricționarea accesului SUA la importantele metale de pământuri rare pe care China le controlează.

„Opțiunile lor sunt limitate, deoarece multe acțiuni aparent evidente, cum ar fi vizarea Apple, ar aduce, de asemenea, multe daune economiei [chineze]. Boeing ar avea sens, dar ei sunt deja pedepsiți. Nu aș fi surprins să văd pământurile rare transformate în arme.

Ce se va întâmpla în continuare?

Prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, a avertizat că o mai mare decuplare între SUA și China ar crea o „lume mai puțin stabilă”.

„Ultima mișcare a administrației Biden este una foarte serioasă, sunt sigur că au analizat-o cu atenție. Poate avea ramificații foarte largi”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă în Australia.

blank