Austria
Actualitate

Răsturnare de situație privind Schengen! Austria a dat un mega-tun în România: A fost nevoie

Ies la iveală noi amănunte despre relațiile dintre România și Austria. Iată cum țara noastră a împroprietărit Austria cu sute de hectare.

Austria a votat împotriva României în spațiul Schengen a iscat un scandal monstru. Acum, iese la iveală o afacere prin care țara noastră a împroprietărit statul austriac cu câteva sute de hectare de la noi.

Despre afacerea dintre Complexul Energetic Oltenia și OMV

Afacerea are ca obiectiv construirea a 4 parcuri fotovoltaice pe o suprafață de 680 de hectare, oferite de Complexul Energetic Oltenia. Investiția este finanțată în proporție de 70% de Ministerul Energiei, din fondul de modernizare.

Suma de 410 milioane de euro provine din cota României pentru certificatele de dioxid de carbon. Sunt cuprinși în planul de restructurare al Ccomplextului Energetic Oltenia și acordați pe baza unor aplicații făcute de CE Oltenia și aprobate de către Comisia Europeană pentru CE Oltenia, după cum reiese chiar de pe site-ul Ministerului Energiei.

Nu scrie însă și că CE Oltenia și-a luat un partener prin selecție directă, fără licitație. Este vorba despre compania austriacă OMV. Ciudat este că în timp de CE Oltenia vine cu 410 milioane de euro, iar OMV doar cu 76. Compania românească nu avea nevoie de acești bani, în condițiile în care anul acesta a înregistrat un profit de 4 miliarde de lei.

Contractul prevede că OMV devine proprietar pe jumătate din cele 680 de hectare și pe jumătate din energia care va fi produsă de cele 4 parcuri fotovoltaice în următorii 25 de ani.

Însă construcția nu decurge foarte bine, iar compania austriacă încearcă să eludeze legea achizițiilor publice, să facă proiectul prin atribuire directă și să nu existe astfel niciun control al banilor, să nu fie cheltuiți în mod transparent și nediscriminatoriu.

Printr-o adresă din 7 septembrie trimisă Agenției Naționale pentru Achiziții Publice de către CE Oltenia, semnată de Lăcrămioara Diaconu-Pințea, se cere consilierea agenției.

Ce spune directorul CE Oltenia, Daniel Burlan
„Complexul Energetic Oltenia, în 2019 era într-o situație de dificultate. Era în pericol de a intra în direct în faliment ca urmare a lipsei de cash pentru achiziția certificatelor de CO2.

A fost nevoie să luăm un ajutor de salvare, la vremea respectivă de 254 de milioane cu condiția pentru a se transforma în ajutor de restructurare și condiție ca să nu rambursăm acei bani. N-aveam de unde să rambursăm fiindcă n-aveam posibilitate.

Statul român era să notifice Comisia Europeană cu un plan de restructurare, astfel încât acel ajutor de salvare să se transforme într-un ajutor de restructurare. Acest proces de selecție a unei firme care să vină alături de noi pentru a susține aceste investiții începând din luna august 2021 a fost un proces transparent.

Li s-a pus în camera de date, toate datele necesare, evaluările. Fiindcă evaluările n-au fost făcute de către CEO, au fost făcute de către un consultant din Big For. Iar la momentul în care s-a declanșat acest proces de selecție a firmelor care să vină în asociere cu noi, au avut interes 30 de firme.

În final au rămas 13 firme care au cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la procedura de selecție. Oferte au fost într-adevăr decât de la OMV și Tinmar. OMV a ofertat pentru 4 parcuri fotovoltaice, Tinmar pentru parcuri 4 parcuri fotovoltaice și centrala pe gaz de la Turceni.

Deci a fost un proces transparent, un proces de selecție care a început din luna august cu respectarea etapelor, conform legislației”, a spus directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3 CNN.

blank