Ramona Chiriac
Politic

Răsturnare de situație în Coaliție. Ramona Chiriac și Titus Corlățean s-au retras din cursa pentru europarlamentare

Răsturnare de situație în Coaliția de guvernare. Ramona Chiriac, canditatul care trebuia să deschidă lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, s-a retas. Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a invocat motive personale.

De asemenea, s-a retras și Titus Corlățean. Nemulțumit de locul 15, senatorul PSD a declarat că este o rușine să faci parte dintr-o asemenea listă. Surse politice au declarat că numărul unu de pe lista comună ar urma să fie tras la sorți.

Ramona Chiriac nu va mai deschide lista pentru europarlamentare

Potrivit surselor citate de Antena 3, Ramona Chiriac l-a anunțat telefonic pe Marcel Ciolacu, înainte ca ședința PSD-ului să înceapă. Lista comună pentru alegerile din iunie a fost stabilită în biroul președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Ședință la care a participat și ea.

De asemenea, lista pentru alegerile europarlamentare a suferit modificări. Dan Nica, actual europarlamentar a fost trecut pe un loc semi-eligibil, în timp ce Gheorghe Câciu, apropiat al seretarului general PSD, Paul Stănescu a fost mutat pe un loc eligibil. Pentru a fi inclusă cap de listă pentru alegerile din iunie, Ramona Chiriac a fost condiționată să se înscrie în partid, însă a refuzat.


Ramona Chiriac

A invocat motive personale

Din iulie 2021, Ramona Chiriac a fost numoită Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. O instituție pe care condus-o până în luna martie a acestui an. Prin prisma funcției pe care a avut-o Chiriac a fost reprezentantul oficial al Comisiei Europene, sub autoritatea președintei Ursula von der Leyen.

Chiriac are experiență în administrația publică. Înainte de cariera diplomatică a pregătit administrațiile locale pentru aderarea în Uniunea Europeană. A activat în ministerul Integrării Europene din România, unde s-a ocupat de promovarea valorilor UE precum și de furnizarea informațiilor referitoare la oportunitățile programelor europene de finanțare.

Ramona Chiriac

Ramona Chiriac a refuzat să se înscrie în partid

Potrivit legislației în vigoare, Chiriac nu poate candida în alegerile europarlamentare din funcția de reprezentant al Comisiei Europene. S-a autosuspendat din funcție, iar în locul ei a venit șefa adjunctă, Mara Roman.

Ramona Chiriac a terminat Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este licențiată în studii europene și în alte studii de gen. Potrivit datelor de pe portalul ministerului Afacerii Externe, Chiriac cunoaște cinci limbi străine. Este căsătorită și are un copil.

blank