Ucraina
International

Rasplata SUA pentru Cehia: 8 elicoptere militare gratis pentru că a ajutat Ucraina cu echipamente militare

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anuntat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apararii considerand ca aceasta este o recunoastere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citata de Agerpres.

Astfel, Republica Ceha va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z si doua elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreste sa-si modernizeze rapid armata, inlocuind echipamente din dotare care dateaza din perioada sovietica, inclusiv elicoptere.

”Se vede ca pozitia noastra clara si neclintita de la inceperea invaziei ruse in Ucraina este rasplatita”, a declarat ministrul apararii ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

”Nu doar ca am obtinut respectul aliatilor nostri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit si sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a adaugat Cernohova.

La 24 februarie, Rusia a declansat o agresiune militara nejustificata si neprovocata impotriva Ucrainei. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apara, Ucraina se bazeaza in prezent mai ales pe livrarile de armament greu dinspre Occident.