Rareş Bogdan
Politic

Rareş Bogdan: „Rocada premierului cu PSD este EXCLUSĂ în momentul de faţă. PNL nu a votat aşa ceva”

Rareş Bogdan spune că discuțiile dintre liderii PSD, PNL, dar și UDMR, purtată la Guvern, luni seară, s-a încheiat. Cei trei președinți de partid, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, au vorbit despre propunerea de premier și varianta acceptată unanim. S-au înțeles asupra formulei, nu asupra premierului.

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, dă asigurări că liberalii nu iau în calcul, în momentul de față, o eventuală rocadă a premierilor cu cei de la PSD, deşi Florin Cîţu a avansat-o în repetate rânduri. Pentru a se întâmpla acest lucru trebuie să fie votată o astfel de decizie în partid mai întâi.

„Îi asigur că nu se pune în discuție (n.r.: sistemul prin care premierul să fie schimbat între PSD și PNL). E o metodă de a pune presiune, fără să aibă informații din interiorul negocierilor. Nu se pune problema ca PNL să cedeze poziția de premier sau să accepte la o eventuală rotativă. Primul lucru pe care PNL trebuie să-l facă: în eventuala rotativă un lider PNL nu cred că are nici măcar curajul să propună așa ceva, să fie un lider de la PSD premier prima dată.

Dacă o să ajungem la negocieri să propunem sistemul de rotativă trebuie propusă prima dată o astfel de decizie în BEX și apoi în BPN al PNL. Prima variantă ca premier să fie PSD nu se pune în discuție în momentul de față în PNL!

La discuția respectivă au fost finalizată tema justiției, la finanțe și muncă. Cei trei lideri vin mâine la 13.00 în formulă completă și prezintă ultimele informații”, a spus Rareş Bogdan, la Digi24.

Radu Oprea, despre negocierile pentru formarea guvernului: „Au rămas cele trei capitole în discuție, Jutiție, Muncă, Finanțe. Negocierile privind premierul nu au avansat

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat luni, la B1 TV, că negocierile nu au avansat la desemnarea premierului, pentru că mai sunt capitole din programul de guvernare care trebuie dezbătute. „Este o secvență în negocieri, aceea în care am început discuțiile pe programul de guvernare și au fost discutate capitole importante pe Energie, Sănătate, Agricultură, Economie, unde, de principiu, lucrurile sunt stabilitate.

Au rămas cele trei capitole în discuție, Jutiție, Muncă, Finanțe, care țin în principal de identificarea resurselor bugetare pentru a avea acel pachet de măsuri sociale care sunt absolut obligatoriiîn acest moment din punctul nostru de vedere, pentru că știm cu toții cât a scăzut puterea de cumpărare a românilor, și este tema principală, pentru care intrăm la guvernare.

Pentru a rezolva probleme. Românii să o ducă mai bine în acest moment, împreună curezolvarea crizei pandemice, sociale. Sunt lucruri la care ținem și aici am încercat să găsim soluții împreună cu potențialii parteneri de guvernare. Apoi urmează partea de acord politic care presupune inclusiv funcția de premier. În Consiliul Politic Național am avut o discuție despre această idee de a roti premierii dar s-a limitat la acest enunț. Nu s-a intrat în amănunte.

Singura decizie politică, este cea pe care o menționa domnul Sorin Grindeanu, de a merge cu premier de la PSD. Nu trebuie să fie o teere. Este un lucru care trebuie să se întâmple într-o societate. Atâta timp cât inflația este la 7,9. Este o chestiune absolut necesară să găsim cea mai bună soluție. Toți partenerii sociali trebuie să fim parte a efortului de a ne reveni”, a spus Radu Oprea.