Rareș Bogdan
Politic

Rareș Bogdan: PSD propune măsuri comuniste

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, joi, că măsurile economice propuse de PSD în negocierile pentru formarea unui nou guvern „țin de egalitarism” care „țin de comunism”. Acesta spune că trebuie „să avem grijă de nevoiași, dar să sprijinim mediul de afaceri”.

„Impactul bugetar   al tuturor măsurilor pe care PSD le-a propus este undeva la 26 de miliarde de lei. Astăzi nu există acești bani.

Rareș Bogdan spune că în schimb, am anunțat o creștere de pensie inițială de 7%, care era indexarea din 1 ianuarie. Putem, fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10-11%, dar nu știu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie. Cert este că se va putea discuta despre asta.

Interesantă este și propunerea cu Ministerul Familiei. (…) Am cerut un minister special pentru Diaspora, pentru că avem 6 milioane de români în afara granițelor și consider că nu este neapărat treaba Ministerului de Externe, să se ocupe special de aceste chestiuni.

Sunt discuții legate de cota unică la care PNL nu are cum să renunțe, pentru că asta este folosofia noastră economico-bugetară. Cei de la PSD au anunțat cotă progresivă. La fel, chestiuni care țin de egalitarism. Sunt chestiuni ideologice. (…)

Trebuie văzut, chestiunile de egalitarism țin de o altă perioadă, țin de comunism, noi trebuie să gândim extrem de clar, să avem grijă de nevoiași, dar să sprijinim mediul de afaceri.

Trebuie să continuăm Măsura 2 și 3. Trebuie să revenim la Măsura 3, care a fost blocată de fostul ministru Năsui, pentru că acolo erau 29.000 de firme care urmau să primească 150.000 de euro ajutor pentru perioada COVID”, a declarat Rareș Bogdan, la Parlament.

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat miercuri, după prima zi de negociere pe programul de guvernare cu PSD, că liberalii nu sunt de acord cu impozitarea marilor averi, măsură propusă de social democrați. De asemenea, Cîțu spune că PNL este de acord cu creșterea de pensii, salarii și alocații, dar toate aceste majorări trebuie să fie făcute în contextul deficitului bugetar.

Vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, că social-democrații au propus unele măsuri pentru creșterea veniturilor statului. Una dintre acestea ar fi „taxarea luxului”, despre care Grindeanu spune că e o intenție și nu o impunere în negocierile cu PNL privind programul de guvernare la capitolul economie.

„Ne dorim să creștem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie iar alocațiile să fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare pentru a crește veniturile statului”, a spus Sorin Grindeanu.

blank