Actualitate, Featured

Raportul MCV pentru România, dat publicitâții marți. Iată ce semnal de alarmă vine de la Bruxelles

Raportul Comisiei Europene privind progresele în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare va fi facut public marți.

Sunt informații că raportul va fi unul critic.

Premierul spune că din punct de vedere al actului de guvernare se așteapta ca raportul să fie unul pozitiv.

Raportul MCV care analizează modul în care funcționează statul de drept în România este redactat și după ce va fi aprobat în colegiul comisarilor va fi făcut public. Potrivit unor surse, citate de Hotnew, raportul acesta va fi cel mai dur din ultimii 10 ani.

În raport se remarcă faptul că România este într-o situație fără precedent cu interimari la toate parchetele mari și, dincolo de asta, în ciuda recomandărilor de la Bruxelles nu s-a făcut niciun pas pentru a scoate aceste numiri de sub controlul politic.

Pentru prima dată, în raportul MCV se notează faptul că activitatea DNA cunoaște o descreștere semnificativă și că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în intensitate.

În același raport, experții europeni fac referire și la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), arătând că a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și că nu s-a ținut cont de recomandările comisiei de la Veneția în privința acesteia.