Raport The Atlantic
Featured, International

Raport The Atlantic: Anul 2021 va aduce cea mai mare foamete din ultimele decenii

Raport întocmite de bănci importante, think tankuri și mari publicații au încercat să indice ce anume ar putea merge bine și ce ar putea merge rău în lume în anul 2021.

Foamete
2021 va aduce cea mai mare foamete din ultimele decenii, avertizează un raport al The Atlantic Council privind riscurile și oportunitățile în noul an. Probabilitatea? Acest lucru se întâmplă deja. Potrivit ONU, în Yemen, Sudanul de Sud, Nigeria și Burkina Faso este deja foamete. Și se așteaptă ca foametea să lovească în Afganistan, Venezuela, chiar și Liban. Foarte importantă este nota că nici Statele Unite nu vor sta bine la acest capitol. Raportul citat scrie că experții avertizează deja că SUA se confruntă cu ”un nivel fără precedent” în ce privește foametea în rândul copiilor.

Raport Pandemie
Sunt slabe șanse pentru producerea unui vaccin universal împotriva coronavirusului, scrie The Atlantic Council, în ciuda faptului că inteligenta artificială a fost folosită pentru a grăbi dezvoltarea actualelor vaccinuri. Mai mult, raportul avertizează că există un risc ridicat ca pandemia să se extindă și mai mult în SUA, UE și Rusia, cu consecințe importante la nivel economic și social. Asta s-ar datora și neîncrederii populației în noile vaccinuri – sondajele arată că 42% dintre americani nu își vor face niciun vaccin în 2021. Raportul menționează că virusul va suferi mutații în 2021 și se va răspândi mult, ceea ce va limita eficacitatea vaccinului.

Estimările Atlantic Council par pesimiste dacă este sa le comparăm cu cele făcute de banca americană JPMorgan. Scenariile modelate de JPMorgan arată că noile valuri ale pandemiei vor fi reduse în intensitate după trecerea iernii, că mortalitatea va scădea sub 2% (față de 2,8% în momentul de față). Scenariul JPM arată că închiderea economiilor și izolarea nu vor mai fi rețeta pentru combaterea pandemiei în 2021. Școlile nu se vor închide în noul an. Testarea regulată se va extinde, iar rezultatele vor fi disponibile mai repede decât în 2020. Se vor redeschide treptat granițele și numărul curselor aeriene va crește, însă cu aceleași reguli și controale la frontieră.

Raport Paralizarea administrației Biden
Este unul dintre riscurile cu cea mai mare probabilitate, în viziunea The Atlantic Council. Pe de o parte, Biden moștenește o agendă complicată de la administrația Trump. Pe de altă parte, arată The Atlantic Council, 70% dintre republicanii din SUA consideră că alegerile prezidențiale au fost furate, iar Donald Trump va rămâne un ghimpe în coasta noului președinte pentru următorii patru ani, în special dacă va anunța încă de pe acum că va candida la următoarele alegeri. Nu mai puțin, aripa progresistă a Partidului Democrat va pune presiune pe administrația Biden, căreia îi va fi extrem de greu să împace orientările diferite din propriul partid.

Raport Să nu ne așteptăm la o revenire a economiei
Este foarte probabil ca statele vestice să aibă o revenire economica slabă în 2021. Doar China va avea o creștere semnificativă în anul 2021 – circa 10%. În opinia The Atlantic Council, economiile vestice ar putea stagna sau chiar să scadă, dacă nu se vor pompa în continuare stimuli fiscali. Or, asta ar însemna o îndatorare și mai mare a statelor. ”Din nou, prespectivele financiare întunecate pentru milioane de cetățeni, care au fost loviți când abia ce începuseră să-și revină după criza din 2008, ar putea avea repercusiuni politice pe termen lung”, scrie raportul citat.

Raport Criza clasei de mijloc
Corelat cu criza economică produsă de măsurile de combatere a pandemiei, 2021 va marca încetarea extinderii clasei de mijloc în întreaga lume. Dezvoltarea clasei de mijloc a fost una dintre marile realizări ale ultimelor decenii. Acum, experții consideră ca va fi pentru prima dată în ultimii 50 de ani când clasa de mijloc nu va mai crește. Ce nu spune raportul The Atlantic Council este că numărul miliardarilor crește într-un ritm nemaivăzut

De altfel, criza pandemiei a trecut în plan secund una dintre marile crize ale anului 2019, care va continua și pe parcursul anului 2021 – inegalitatea, corupția la toate nivelurile guvernării și în marile companii, cenzurarea masivă a informațiilor de către companiile big tech. Ciocnirile dintre manifestanți și forțele de ordine din cursul anului 2020 nu au fost provocate doar de măsurile de izolare luate de autorități – cauzele sunt aceleași ca și în 2019 și indică existența unei crize profunde în societățile capitaliste.

Raport Turcia neo-otomană
Un alt risc cu probabilitate ridicată identificat de Atlantic Council este deriva autoritară a Turciei, care a intervenit militar sau a trimis trupe în Somalia, Qatar, Libia, Siria si Caucaz. Iranul se confruntă cu Rusia în Libia, Siria si Azerbaidjan. Aceeași Turcie îi atacă pe aliații kurzi ai SUA din Siria și recurge la provocări navale la adresa Greciei, Franței, Germaniei în Marea Mediterană, încercând să revină în forța la masa împărțirii resurselor energetice de la care a fost exclusă de puterile europene. Această extindere a fronturilor Turciei ar putea duce la accentuarea actualelor confruntări și la o serie de reevaluări în cadrul NATO.

Raport Amazon ”cumpără” Cipru
Rămânând în zona Mediteranei, analiștii de la Saxobank au lansat la final de an o previziune catalogată drept „scandaloasă” de presa europeană: compania americana Amazon își va muta sediul european în Cipru, unde strategii comnpaniei vor „consilia” guvernul sa devină un paradis fiscal și mai îmbietor pentru corporații. Scenariul acesta nu pleacă doar de la fantezii, dacă este să ne gândim că marile corporații încep să adopte comportamentul unor mari puteri statale: Microsoft a angajat diplomați de renume pentru reprezentarea la ONU și la UE, iar Facebook a instituit un soi de ”Curte Supremă” pentru analizarea plângerilor împotriva companiei și a politicilor privind libertatea de expresie și cenzura.

Raport Ciocnire între SUA și China în Taiwan
Raportul intocmit de Atlantic Council consideră ca este puțin probabilă o confruntare între Iran și Statele Unite, odată ce președinția SUA va fi preluată de Joe Biden. Însă o ciocnire cu China este in cărți. Toate mișcările făcute de SUA în privința Taiwanului – vânzări de arme, vizite la nivel înalt, exerciții militare – au dus la creșterea presiunii Chinei și la încălcari ale spațiului aerian taiwanez de către avioanele chineze. Președintele Xi Jinping s-ar putea vedea obligat să acționeze pentru unificarea cu Taiwanul, pentru a nu pierde din popularitate și legitimitate. Asta nu ar însemna în mod necesar o invazie militară, însă riscul rămâne. Orice intervenție militară a SUA în Taiwan ar duce la o confruntare directă între cele două superputeri ale lumii.

Raport Germania împrumută Franța
Printre scenariile Saxonbank se numără și cel al unui împrumut german pentru salvarea economiei franceze. Analiștii de la Saxobank avansează scenariul în care stimulul de 100 de miliarde de euro al guvernului francez nu reușește să oprească un val uriaș de falimente si proteste. În cele din urmă, Emmanuel Macron ar putea fi obligat să vină cu capul plecat în fața cancelarului Germaniei, pentru a-i cere acordul ca Banca Centrală Europeană să tipărească suficienți euro pentru a finanța un împrumut masiv pentru băncile franceze, pentru a împiedica un colaps sistemic.

Mutații majore în societate
Criza pandemiei nu a făcut decât să ascunda și să potentize o criza economică și socială preexistentă. Financializarea economiei a făcut ca o familie să nu poate fi întreținută dintr-o singură sursă de venit. În plus, tehnologia, ascensiunea companiilor software și inteligența artificială au distrus o mulțime de locuri de muncă. ”Societățile riscă să fie sfâșiate de recunoașterea faptului că măsurile împotriva covid-19 nu au fost rezultatul panicii de moment, ci începutul unei lumi în care va exista un venit minim universal”, scrie Saxobank. ”Într-o asemenea nouă eră, munca de la domiciliu, tot mai extinsă pe fondul restricțiilor Covid-19, ar putea duce la o prăbușire a pieței clădirilor de birouri și a spatiilor comerciale din marile orașe. Un venit minim universal ar schimba atitudinea față de muncă și viață, permițând multor tineri să rămâna în comunitățile în care au crescut. Cei cu profesii marginale ar pleca din marile orase, pentru că aici oportunitățile de angajare ar scădea, la fel și calitatea vieții”.

Oportunități în 2021
Renașterea Organizației Mondiale a Comerțului
Când președintele Donald Trump a anunțat că se va opune numirii unor noi judecători la OMC, analiștii au estimat că acesta este începutul sfârșitului organizației. Odată cu schimbarea administrației americane, se vorbește despre o renaștere a OMC, însă cu mai multe condiții. Printre acestea: numirea unui nou director general și o reformă profunda a modului de funcționare care să fi susținută de o coaliție formată din UE, SUA, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, coaliție care să se opuna politicilor industriale ale Chinei, considerate de The Altalntic Council (la fel ca și de administrația Trump) drept ”prădătoare”.

UE și SUA se vor opune Chinei în domeniu tehnologiei
Comisia Europeană schițează deja o „alianță tehnologică” UE-SUA împotriva Chinei. Pentru a se ajunge aici este însă nevoie ca viitorul președinte Joe Biden să nu mai ceară statelor UE să se alăture Americii într-un „război rece” împotriva Chinei și să accepte o serie de concesii privind taxarea companiilor high-tech americane în Europa. De cealaltă parte, UE ar trebuie să renunțe în parte la ideea dragă președintelui Franței de „autonomie strategică” față de SUA. Cât despre statele din Europa de Est, le va fi interzis, ca și până acum, să încheie contracte importante cu China, pornind de la ideea că economiile est-europene sunt vulnerabile, iar influența Chinei se poate extinde ușor asupra sferei deciziei strategice din aceste state.

Accentuarea apropierii dintre Israel și statele arabe
Recenta normalizare a relațiilor dintre Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain este una dintre moștenirile administrației Trump pe care Joe Biden o va aprecia, consideră Atlantic Council. Miza cea mare rămâne recunoașterea Israelului de către Arabia Saudita, care a amânat momentul, în așteptarea poziției administrației Biden față de monarhia saudită, știut fiind că noul președinte critică încălcarea drepturilor omului de către regimul de la Riyadh. Joe Biden ar trebui să reziste presiunilor din partea Arabiei Saudite și a Israelului de a adopta noi măsuri împotriva Iranului și de a nu reveni în acordul nuclear din care SUA au fost retrase de administrația Trump, extrem de apropiată de premierul Benjamin Netanyahu și de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

O apropiere Rusia-SUA
Vladimir Putin nu este într-o situație bună, consideră Atlantic Council. Cu regimul Lukașenko din Belarus aflat sub asediul ”străzii”, cu criza pandemiei, un președinte pro-oocidental în Republica Moldova, cu trupe trimise în Nagorno-Karabah pentru menținerea păcii între Azerbaidjan și Armenia (aliata de jure a Rusiei) si cu proteste in provinciile siberiene, Putin ar putea încerca o relație mai stabilă cu SUA. Refacerea legăturilor ar putea începe cu o renegociere a tratatului START pentru reducerea arsenalului nuclear, un acord în privința rachetelor și includerea Chinei în aceste acorduri, dar și cu un progres în negocierile de pace din Ucraina.


blank