Social, Stiri

Raport STUPEFIANT al UNICEF: România este ţara cu ELEVII cei mai VIOLENŢI

Raport STUPEFIANT al UNICEF: România are cei mai VIOLENŢI elevi cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani, dintre toate statele lumii civilizate. Practic, România se află pe primul loc într-un clasament ruşinos al violenţei în şcoli.

violenta_scoli45_11413600

Potrivit datelor UNICEF, aproape 60% dintre elevii români cu vârsta între 11 şi 15 ani admit că au participat la acte de violenţă verbală sau fizică împotriva colegilor de şcoală.

În clasamentul violenţei în şcoli, România este urmată de Ţările baltice şi Ucraina. Elevii cel mai puţin violenţi sunt în Suedia şi Cehia. (VEZI GRAFICUL DE MAI JOS)

Cauzele acestei situaţii extrem de îngrijorătoare vin din violenţa în familie. Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greşit, prima reacţie a 54 la sută dintre părinţi este de a ridica vocea, iar 11 la sută dintre părinţi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.

UNICEF a lansat recent raportul “Ascuns la Vedere”, cea mai mare compilatie de date referitoare la violenta impotriva copiilor realizata vreodata, care arata amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual si emotional la care sunt supusi copiii.

“Violența împotriva copiilor are loc în fiecare zi, în toate țările din lume. Deși copiii sunt cei care suferă cel mai mult, violența afectează și toate straturile societății, subminând stabilitatea și progresul. Violența împotriva copiilor nu este însă inevitabilă. Violența poate fi prevenită dacă refuzăm ca ea să rămână ascunsă”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

“Pentru a preveni violența împotriva copiilor în România, desfășurăm o campanie de trei ani. Ne bucurăm să colaborăm îndeaproape cu Ministerul Muncii și alte instituții pentru a proteja mai bine copiii”, a adăugat declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Raportul UNICEF “Ascuns la Vedere” se bazează pe date din 190 de țări, documentând violența în locurile în care copiii ar trebui să fie în siguranță: în comunitățile, școlile și casele lor. De asemenea, detaliază efectele de durată, adesea trans generaționale ale violenței, concluzionând că, pentru copiii expuși violenței, abuzului și neglijării riscul de a fi șomeri, de a trăi în sărăcie și de a fi violenți la rândul lor este mai mare.

Raportul se bazează doar pe informațiile primite de la persoanele care au putut și au fost dispuse să răspundă, reprezentând astfel estimări minime.

Principalele concluzii ale raportului:

– Disciplinarea prin violență: Aproximativ 17% din copiii din 58 de țări sunt supuși unor forme severe de pedeapsă fizică (loviri în cap, urechi sau față sau lovituri dure și repetate). La nivel global, trei din zece adulți consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru a crește copiii bine. În România, o evaluare UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva apreciat a fi greșit, prima reacție a 54% dintre părinți este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre părinți pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr.Atitudinile față de violență: Aproape jumătate din fetele adolescente cu vârste între 15 și 19 ani (în jur de 126 de milioane) consideră că soțul are o justificare în a-și lovi soția în anumite circumstanțe. În 28 din 60 de țări, informații despre ambele sexe relevă că mai multe fete decât băieți cred că bătaia soției este uneori justificată. Informații din 30 de țări sugerează că aproape șapte din zece fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care au fost victime ale abuzului fizic și/ sau sexual nu au cerut niciodată ajutor.Intimidare/ Bullying: Un pic mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 și 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizați cu regularitate în școală.

– Aproape o treime din elevii cu vârste între 11 și 15 ani din Europa și America de Nord afirmă că au brutalizat alți copii – în Letonia și România aproape 6 din 10 recunosc că brutalizează alți copii.

– Violența sexuală: la nivel mondial, în jur de 120 de milioane de fete sub vârsta de 20 de ani (aproximativ 1 din 10) au avut contact sexual forțat sau alte acte sexuale forțate, iar una din trei fete adolescente măritate vreodată, cu vârsta între 15 și 19 ani (84 de milioane), au fost victime ale violențelor emoționale, fizice sau sexuale comise de soții sau partenerii lor. În Elveția, un studiu național din 2009 despre fete și băieți cu vârste între 15 și 17 ani a descoperit că 22%, respectiv 8% au trăit cel puțin un incident de violență sexuală care a implicat contact fizic. Cea mai comună formă de violență sexuală pentru ambele sexe a fost victimizarea în spațiul virtual (pe internet).Omuciderea: O cincime din victimele omuciderii la nivel global sunt copii și adolescenți sub vârsta de 20 de ani, rezultând un număr de aproape 95.000 de morți în 2012. Din țările Europei de Vest și Americii de Nord, rata cea mai mare de omucideri este deținută de Statele Unite ale Americii.România: în anul 2011 au fost raportate aproximativ 11.000 de cazuri de violență împotriva copiilor. Multe dintre aceste cazuri includ neglijarea copiilor, abuz emoțional, fizic și sexual. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri raportate reflectă doar o mică parte din cazurile de violență asupra copilului.

În România, UNICEF adresează toleranța în ceea ce privește violența lucrând cu profesioniștii de la nivel local, cum ar fi asistenții sociali și asistentele medicale comunitare. Împreună cu Ministerul Muncii dezvoltăm și testăm modele de training petru a-i ajuta să identifice și raporteze cazurile de violență și să sprijine copiii și familiile lor – uneori separând copilul (în cazul în care este un pericol imediat), dar și ajutând părinții să învețe diverse modalități de a-și crește copiii. De asemenea, UNICEF desfăşoară o campanie de trei ani, cu scopul de a atrage atenția asupra violenţei asupra copilului, susținută de intervenții de mobilizare comunitară la nivel local.