Raluca Turcan: Se impune o discuție pentru creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani
Actualitate, Featured

Raluca Turcan: Se impune o discuție pentru creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani

Raluca Turcan a spune, că se impune o discuție în România despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, menționând că este posibil ca guvernul să ia această măsură, dar ea să se aplice deocamdată doar celor care optează pentru a munci mai mult, transmite Agerpres.

Ministrul Muncii Raluca Turcan spune că în momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani, însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare.

Ea a arătat că acest subiect privind posibilitatea optării pentru creşterea vârstei de pensionare a fost lansat în dezbatere publică.

„Se lucrează la un proiect. Dacă vă aduceţi aminte, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect prin care să poţi să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură. În momentul de faţă, nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a spus ministrul Muncii Turcan.

Vicepremierul a mai afirmat că Pilonul II trebuie să fie întărit, astfel încât un număr cât mai mare de beneficiari să poată să aibă asigurată o pensie dintr-o sursă de finanţare alternativă.

„Procentele exacte, termenele nu cred că trebuie discutate fără simulări exacte şi în momentul în care vor exista toate aceste simulări le vom prezenta public”, a mai spus Turcan.

Potrivit ultimei raportări făcute de Institutul Național de Statistică, în martie anul trecut, speranța de viață în România este de 75,3 ani, printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Proiect de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat.

Proiect de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat. Ministrul Muncii a precizat la finalul dezbaterilor parlamentare de joi că proiectul de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat va fi prezentat zilele următoare în şedinţă de Guvern.

„Acel proiect (de interzicere a cumulului pensiei cu salariul la stat, n.r.) va fi prezentat zilele următoare şi astăzi n-aş dori să intru în detalii, pentru că sunt convinsă că sunt foarte multe întrebări. Voi prezenta proiectul şi după aceea veţi vedea care este conţinutul. În momentul în care prezentăm public proiectul asumat de către minister pentru şedinţa de Guvern, veţi vedea detaliile şi voi răspunde la toate întrebările.

Orice proiect are o fundamentare, iar în fundamentare sunt incluse raţiunile pentru susţinerea lui. Aşadar le veţi vedea atunci”, a declarat Raluca Turcan la finalul dezbaterilor parlamentare privind bugetul ministerului de resort.

Ministrul Muncii a precizat că vizaţi de acest proiect sunt doar pensionarii din sistemul public.

„Un principiu de bază este acela de a permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să opteze să muncească o perioadă mai lungă de timp. În acelaşi timp, în momentul în care se face această opţiune pentru activitate la stat, să nu se cumuleze şi pensia, plătită evident tot din resurse publice. Mai mult decât atât, în momentul în care un pensionar doreşte să se reangajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, poate să o facă. Vorbim despre cumul-pensie salariu la stat”, a mai explicat Raluca Turcan.

Referitor la subiectul alocaţiilor copiilor, ministrul a precizat că Parlamentul va decide dacă vor mai fi majorări ale alocaţiilor în acest an.

„Aşa cum am menţionat şi la audierile din comisiile reunite, în momentul de faţă bugetul prevede majorarea alocaţiilor în două etape, finalul anului trecut şi începutul anului acesta. În momentul de faţă avem un proiect de lege în Parlament, în funcţie de rezultatul votului din Parlament vom vedea dacă vor mai fi şi alte majorări. Vom vedea până la urmă ce va rezulta din dezbateri şi vot. Până la urmă dezbaterile trebuie să aibă la bază şi componenta de asigurare a resurselor şi evident de voinţă exprimată prin vot”, a conchis Raluca Turcan.

 

blank