Ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat că în prezent bugetul prevede majorarea alocaţiilor în două etape, una la finalul anului trecut şi alta la începutul acestui an. „În momentul de faţă avem un proiect de lege în Parlament şi în funcţie de rezultatul votului din Parlament vom vedea dacă vor mai fi şi alte majorări”.

„În momentul de faţă bugetul prevede majorarea alocaţiilor în două etape – finalul anului trecut şi începutul anului acesta. În momentul de faţă avem un proiect de lege în Parlament şi în funcţie de rezultatul votului din Parlament vom vedea dacă vor mai fi şi alte majorări. Până la urmă dezbaterile trebuie să aibă la bază şi componenta de asigurare a resurselor şi evident voinţă exprimată prin vot”, a afirmat Raluca Turcan joi la Parlament.

Senatoarea PSD Gabriela Firea preciza că a fost dat un vot împotriva amendamentului PSD la bugetul de stat privind majorarea alocaţiilor pentru copii în comisiile de muncă ale Parlamentului.

„Incredibil, vot împotriva copiilor ţării! Parlamentarii PNL, USR – Plus, UDMR din comisiile de Muncă, Egalitate de şanse şi Drepturile omului au votat ÎMPOTRIVA amendamentului pentru majorarea alocaţiilor, făcut la Legea Bugetului, depus de grupul nostru social democrat. Au votat pentru, alături de noi, doar parlamentarii partidului AUR. Era vorba de doar 0,27 % din PIB! Au găsit bani pentru toate interesele lor, dar nu şi pentru copii!!! Nu sunt cuvinte în vocabular pentru a-i defini pe politicienii care în campanie au promis lapte şi miere, iar acum s-au opus cu vehemenţă unui amendament atât de aşteptat, de familiile din România”, a explicat Firea, într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Potrivit amendamentului PSD creşterea alocaţiilor pentru copii este prevăzută astfel: pentru copiii de la 2 ani până la majorat – de la 214 lei la 300 lei, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani, inclusiv pentru copiii cu dizabilităţi, de la 427 lei la 600 lei.

Ludovic Orban a afirmat, întrebat miercuri dacă liberalii vor susţine amendamentul PSD la buget pentru creşterea alocaţiilor pentru copii, că există un angajament al PNL, conform legii adoptate în 2019, de a dubla alocaţia şi că din anul 2005 şi până în prezent dublarea alocaţiilor a fost decisă în special de PNL. El a amintit că două majorări ale alocaţiilor pentru copii au fost impuse de PNL, din opoziţie.