Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că îşi propune ca în decurs de un an ministerul pe care-l conduce să prezinte un nou proiect de lege privind salarizarea în sistemul bugetar.
Raluca Turcan a afirmat, vineri, la Botoşani, că Ministerul Muncii lucrează deja la „o variantă sustenabilă şi echitabilă de salarizare în sistemul public”.
„Noi vom pregăti anul 2022 cu o amplă reformă în sistemul public de salarizare. Nu e un secret, cunoaşteţi cu toţii, că lucrăm acum la modificarea Legii salarizării în sistemul public ca să o facem unitară, nu neunitară, aşa cum este în momentul de faţă, şi practic eu mi-aş dori ca undeva într-un an de zile noi să putem să punem pe masă o variantă sustenabilă şi echitabilă de salarizare în sistemul public”, a afirmat ministrul Muncii, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.
Ministrul Muncii s-a aflat vineri într-o vizită de lucru în judeţul Botoşanila instituţiile subordonate ministerului pe care îl conduce. Turcan a fost însoţită de directorii Casei Naţionale de Pensii, Inspecţiei Muncii. Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Citeşte şi: Renate Weber susţine că majoritatea parlamentarilor i-au cerut să atace eliminarea pensiilor speciale: „Mi-au înroşit telefonul. O pot rezolva mâine, dacă vor”
Raluca Turcan: „Orice angajat din România va putea lucra până la 70 de ani dacă doreşte”
De asemenea, Raluca Turcan a anunţat că orice angajat din România va putea lucra, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte.
Ministrul Muncii a dat de înţeles că vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor putea continua să lucreze după ce ajung la vârsta de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator. Mai mult, Turcan a afirmat că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.
„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.
De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a afirmat Raluca Turcan, conform sursei citate.