Actualitate, Featured

Raed Arafat susține că proiectul de lege privind carantina este mult mai amplu și abordează situații generale

Șeful DSU Raed Arafat explică ce conține proiectul de lege referitor la carantină, realizat de Guvernul României împreună cu alte instituții ale statului, care respectă deciziile Curții Constituționale ale României.

„Am dorit să abordăm probleme mai general, nu doar pe COVID, este un proiect care poate fi aplicat și în alte situații de risc biologic sau epidemiologic, și am încercat să fie cât mai clare acțiunile și termenii care sunt introduși în legea respectivă. Astfel, începe prin mai multe definiții. O definiție care va trebui să o explicăm: termenul carantina persoanelor are o definiție care este foarte asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar – Reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase suspecte de a fi infectate sau suspecte de a fi purtătoare a unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată. Deci de acum înainte carantina se va referi la persoane care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație ș.a.m.d.

Iar termenul izolare – Reprezintă o măsură care constă în separerea fizică a persoanelor bolnave, cu o boală infecto-contagioasă, sau a persoanelor purtătoare a unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.

Și aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului – la spital, într-o unitate care aparține spitalului și unde lucrează personalul spitalului, într-o epidemie majoră, dacă luăm spații suplimentare, în care lucrează personal sanitar, izolarea poate fi acolo, sau în cazul în care capacitatea este depășită total, integral, și dacă condițiile și boala permit, izolare să aibă loc inclusiv la domiciliu”, explică șeful DSU.

Ce se întâmplă cu persoanele care vin în România dintr-o țară cu risc epidemiologic ridicat?
„Pentru carantina persoanelor sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiolotic ridicat, aici decizia o ia Comitetul Național pentru Situații de Urgență, iar implementare ei se face de către Ministerul Sănătății și instituțiile subordonate care dau dispozițiile de carantinare pentru persoanele care intră în România din diferite țări indiferent de care este țara din care provin”, precizează Raed Arafat.

Pot fi instituite măsuri și prin ordin al Comandantului acțiunii
„Există și posibilitatea instituirii unei măsuri prin ordin al Comandantului acțiunii, care după asta se validează de către Comitetul Național – vorbim de situații de urgență care necesită o reacție imediată și atunci se supun după asta aprobării, în anumite condiții, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dar ca să nu se aștepte întrunirea Comitetului pentru luarea măsurilor respective.

Prefecturile prin Comitele Județene pentru Situații de Urgență, la propunerea DSP-ului, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor și atunci ordinul se emite, cum s-a făcut și până acum, prin ordinul Comandantului acțiunii, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiți (n.r. în proiect) că este fie Comitetul Național pentru Situații de Urgență, fie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, și întotdeauna există și o implicare a părților științifice, fie că vorbim de Direcțiile de Sănătate Publică, fie de Institutul Național de Sănătate Publică, fie de Grupul de Suport Tehnico-Științific, care face parte din Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Toate având în ele epidemiologi, infecționiști, medici, și specialiști din toate domeniile care sunt necesare pentru ca noi să putem lua deciziile corecte”, mai explică acesta Raed Arafat.

În ce situații pot fi impuse izolarea și carantina
„Legea se referă și la situațiile în care se instituie măsurile care sunt prevăzute – izolare și carantinare – și aici sunt următoarele: epidemie declarată prin ordin al Ministrului Sănătății sau urgență de sănătate publică, de importanță internațională, declarată de către directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, sau pandemie declarată de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății sau eveniment neobișnuit sau neașteptat identificat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Deci, în toate aceste situații, pot fi luate măsurile de carantină, de izolare, de limitare a circulației și toate aspectele care sunt necesare pentru prevenirea, combaterea și răspunsul la aceste situații.

Prin excepție, în cazul în care într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase cu risc de transmitere comunitară, și aici vorbim mai ales dacă vine cineva cu o boală care nu este bine indentificată, dacă se suspectează că este ceva foarte contagios și foarte riscant pentru populație, de exemplu – vine cineva dintr-o zonă endemică, unde este o boală, problemă, pe care noi nu o avem în România, și apare într-un spital de la noi, și medicul sesizează că este vorba de această boală, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectivă și informează Direcția de Sănătate Publică Județeană sau a Municipiului București. Deci el nu trebuie să aștepte ca ministrul să emită un ordin pe aceste boli și chiar dacă emite ordinul, medicul poate lua această decizie până se iau măsurile la nivel zonal sau național.

Acestea sunt principiile acestei legi și, bineînțeles, ea poate suferi la Parlament”, precizează Raed Arafat.

Modalitățile prin care cetățenii pot contesta măsurile, prevăzute în proiect
„Prevede și modalitățile de contestație. Orice măsură care este luată prin ordin al Ministrului Sănătății, prin ordin al Comandantului acțiunii, prin diferite acte care sunt emise în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pot fi contestate de cetățeni, în instanțe, fără nicio problemă”, explică șeful DSU Raed Arafat.

Proiectul de lege pentru punerea în acord a deciziei Curţii Constituţionale privind carantina, izolarea și internarea obligatorie a persoanelor cu COVID-19 a fost discutat și aprobat în ședința de Guvern de luni, 6 iulie 2020.

 

blank