Raed Arafat a anunțat că 255 de localităţi, din România, au depăşit incidenţa de 3 la mie, între acestea fiind 22 de municipii şi 15 oraşe
Actualitate, Featured

Raed Arafat a anunțat că 255 de localităţi, din România, au depăşit incidenţa de 3 la mie, între acestea fiind 22 de municipii şi 15 oraşe

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a anunțat că în prezent sunt 255 de localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mie în ce priveşte infectările cu noul coronavirus, între acestea fiind 22 de municipii şi 15 oraşe.

“Cu creşterea numărului cazurilor per general, ajungem şi la creşterea numărului cazurilor în Terapie Intensivă, număr care ne aşteptăm să continue să crească, cel puţin încă o perioadă. Pentru că măsurile luate recent şi care eu sper să fie măsuri eficiente, la acest moment avem 615 localităţi care au incidenţă între 1,5 şi 3 la mie, 255 de localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mie. Ca municipii, avem 44 de municipii care sunt între 1,5 la mie şi 3 la mie. Avem 50 de oraşe care sunt între 1,5 şi 3 la mie. Avem 22 de municipii care sunt peste 3 la mie, avem 15 oraşe care sunt peste 3 la mie”, a spus Arafat, marţi seară, la un post de televiziune, enumerând municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Craiova, MIercurea Ciuc, Târgu Mureş, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, potrivit News.ro.

Raed Arafat a anunțat că presiunea vine din faptul că creşterea numărului de cazuri duce la creşterea cifrei în Terapie Intensivă.

“Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creşterii, cel puţin să ne oprim la un platou, să începem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că tot o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000, 4.000 de cazuri, 4.000 şi ceva de cazuri pe zi, asta înseamnă un număr important de cazuri la Terapie Intensivă”, a afăugat Arafat.

Șeful DSU a menţionat că a avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi s-au găsit soluţii.

“Sunt convins că soluţiile nu sunt convenabile tuturor colegilor, dar sunt soluţii pentru situaţia în care ne aflăm”, a afirmat Arafat, menţionând suplimentarea locurilor la ATI în Capitală, dar şi în alte judeţe.

El a afirmat că spitalele respective au deja pacienţi COVID, care rămân acolo o perioadă de timp, până li se găseşte un loc în alt spital.

Arafat a spus că au fost solicitări de ventilatoare din judeţe precum Mureş, Vâlcea, Iaşi, unde se încearcă creşterea numărului de paturi ATI.