Astăzi, s-a organizat o manifestaţie de susţinere a lui Mazăre, în faţa Primăriei Constanţa

Mazare

Radu Mazăre a fost reţinut, marţi seară, pentru 24 de ore. Potrivit DNA, Mazăre este reţinut sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită. Alături de primarul Constanţei, a mai fost reţinut Morgenstern Avraham, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită.

Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora:

La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa.

Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată.

Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Astăzi, câteva zeci de persoane, cele mai multe din campusul social Henri Coandă, participă, în faţa sediului Primăriei Constanţa, la o nouă manifestaţie de susţinere a primarului Radu Mazăre. Oamenii s-au adunat, începând cu ora 10.45, în faţa sediului Primăriei Constanţa, unde scandează „Libertate”, „Vrem primarul”, „Mazăre, Mazăre”, „Vrem la Bucureşti”.

De asemenea, manifestanţii au foi pe care scrie „DNA, Henri Coandă v-a lupta”, „Mazăre nu uita, noi suntem puterea ta”, „Pe vânt, pe ploaie chioru i-a bătaie”, „La greu, la bine, noi suntem cu tine”, „Avem oraş, avem valoare, avem primaru’ de onoare”.

La un moment dat, o femeie a venit între manifestanţi şi a spus că nu este de acord cu acest protest şi nici cu tot ceea ce a făcut primarul Radu Mazăre în municipiu, fapt care a atras nemulţumirea celor prezenţi, care au huiduit-o şi au îmbrâncit-o, încercând să o determine să plece din faţa primăriei. Femeia a plecat, intrând în sediul primăriei.

Unul dintre protestatari, Nicolae Mavrodin, a spus că, începând de joi, va coordona aceste acţiuni, cel de astăzi fiind un protest spontan. El a menţionat că de joi oamenii vor primi autorizaţie.

El a mai spus că doreşte eliberarea primarului Radu Mazăre şi că asemenea proteste vor avea loc în fiecare zi până când acest lucru se va întâmpla.

Mavrodin a mai spus că, tot de joi, va începe o campanie de strângere de semnături pentru iniţierea unui proiect de lege care să ducă la tragerea la răspundere a judecătorilor şi procurorilor care fac fapte penale.

Mavrodin a mai spus că, tot de joi, asemenea manifestaţii vor avea loc nu doar în Constanţa, ci şi în alte oraşe din ţară, între care Bucureşti, Braşov şi Craiova.

Nicolae Mavordin este unul dintre liderii protestarilor de la manifestaţiile care au avut loc în Constanţa, în anul 2012, împotriva Guvernului.

Marţi seară, peste o sută de locuitori ai campusului social Henri Coandă, din Constanţa, au participat, pentru aproximativ două ore, la o manifestație de susținere a primarului Radu Mazăre, evenimentul, desfăşurat în mijlocul cartierului, încheindu-se cu puţin timp înaintea reţinerii acestuia.

 

 

 

Citeste si...
Nelu Tătaru anunță operaționalizarea centrelor de primire a vaccinului anti COVID