Rada Supremă
International

Rada Supremă a Ucrainei a oferit plăți suplimentare armatei pentru serviciul în zona de luptă

Rada Supremă a Ucrainei. La 2,5 luni de la abolirea „luptei” pentru armata ucraineană, parlamentul a adoptat proiectul de lege nr. 9342 , care returnează plăți suplimentare pentru serviciul în zona de luptă. Potrivit lui Iaroslav Jelezniak, parlamentar din cadrul partidului Holos, salariul armatei ucrainene constă din două părți: sprijin financiar în conformitate cu gradul, funcția și vechimea în serviciu, precum și remunerația suplimentară.

Amintim că la 10 aprilie, Rada Supremă în a doua lectură a adoptat un proiect de lege al Ucrainei privind restituirea alocațiilor. În special, a inclus amendamentul nr. 48, care restituie indemnizația apărătorilor prin economisirea salariilor pentru funcționarii publici și conducerea întreprinderilor de stat (până la 10 salarii minime). Cu toate acestea, pe 11 aprilie a fost depusă la Rada o rezoluție care blochează restituirea suprataxelor.

Astăzi, 28 iunie, deputații au susținut documentul în a doua lectură, iar apoi în general – 311 voturi.

Potrivit lui Jelezniak, versiunea adop11qsztată păstrează normele aprobate în prima lectură. Militarii vor primi lunar o remunerație suplimentară în valoare de 30-100 mii UAH. Clasificarea zonelor misiunilor de luptă, precum și sumele și termenele de plată sunt stipulate în modul stabilit anterior de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei.

Plăți suplimentare pentru luptătorii ucraineni

Documentul conține și plăți suplimentare către conscriși (6.000 UAH/lună) și cadeți (2.350 UAH/lună). Concediul pentru militari este aprobat pentru până la 30 de zile anual, precum și până la 10 zile pentru motive familiale. Pentru cadeți: până la 10 zile iarna și până la 20 de zile vara. Legea interzice personalului militar din rândul celor chemați la mobilizare care nu au urmat un curs de pregătire militară de bază de cel puțin o lună să participe la lupte.

Jelezniak a enumerat ceea ce s-a schimbat în lege după a doua lectură.

„Pentru răniții, care sunt declarați inapți pentru serviciul militar și puși la dispoziția comandanților respectivi – două luni de plată pentru ultima funcție ocupată, din luna a treia și până la terminarea ordinului – o plată suplimentară de 20.100 UAH în modul stabilit de Cabinetul de Miniștri”, se arată în raport.

Concediul anual pentru recrutați a fost majorat de la 10 la 30 de zile, concediul continuu pentru tratament este limitat la patru luni, a scris adjunctul Poporului.

El a mai menționat că familiilor celor care au murit în urma rănii li se acordă o sumă forfetară în valoare de 100.000 UAH, în condițiile și în modul aprobate de guvern. Grav rănit la tratament, capturat și dispărut, a fost aprobată și o remunerație suplimentară lunară în valoare de 100 mii UAH.

Fondul Monetar Internațional a declarat deja că proiectul de lege privind returnarea plăților suplimentare către armată, dacă va fi adoptat, va afecta negativ economia și piața financiară a Ucrainei, relatează Gordon.ua.

blank