racheta hipersonică
Actualitate

Racheta hipersonică Oreșnik lovește România în 13 minute. Rusia arată harta cu țintele sale din UE

Racheta hipersonică Oreșnik lovește în România în 13 minute. Rusia arată harta cu țintele sale din UE. România a fost nominalizată drept posibilă țintă pentru racheta hipersonică Oreșnik.

Apropiații ruși ai lui Vladimir Putin au amenințat țările NATO cu noua Racheta hipersonică Oreșnik”. Încă din seara zilei de 21 noiembrie, Vladimir Putin a anunțat că a început să folosească o nouă rachetă balistică cu rază medie de acțiune în configurație hipersonică nenucleară, Oreșnik.

România a fost nominalizată de către generalul Popov drept posibilă țintă pentru racheta hipersonică Oreșnik, potrivit presei ruse.

Racheta hipersonică Oreșnik lovește România în 13 minute. Rusia arată harta cu țintele sale din UE
„Dacă ignoră avertismentul nostru, mai multe state NATO putea deveni următoarele noastre ținte, după Ucraina”, spune generalul.

Și presa rusă face amenințări la adresa României și a țărilor occidentale. Newsweek vă prezintă un articol apărut astăzi dimineață în presa rusă.

„Canalul Telegram <> scrie că toate țările din Europa continentală, <>, ar putea fi în zona de ucidere a <>. În plus, potrivit autorilor, Finlanda și Suedia, membre NATO, sunt sub atac. Cu toate acestea, lista nu se limitează la acestea”, se arată în articol.

Mai mult, presa rusă a publicat o hartă cu „statele care pot fi atinse de racheta Oreshnik”. România este printre ele.

Racheta Oreșnik poate zbura cu o viteză de 2,5-3 kilometri pe secundă. Conform sursei citate, racheta Oreșnik ajunge în Marea Britanie în 19 minute, în Germania în 11 minute, în Franța în 12 minute. Țările Baltice pot fi lovite în 10 minute de la lansarea rachetei.

La fel, România poate fi lovită în aproximativ 13 minute de la lansarea rachetei.

Ce este racheta hipersonică Oreșnik?

racheta hipersonică

Racheta RS-26, dezvoltată începând cu 2008, reprezintă baza tehnologică pentru „Oreşnik”. În 2019, Statele Unite s-au retras oficial din Tratatul INF (Forțele Nucleare Intermediare) din 1987, acuzând Rusia de încălcarea acordului prin dezvoltarea unor arme interzise. Kremlinul a negat acuzațiile, dar rachetele de tip RS-26 sau 9M729 au fost subiecte controversate în relația Rusia-NATO.

Racheta „Oreşnik” este o armă hipersonică cu rază intermediară de acțiune, care poate zbura cu o viteză de 2,5-3 kilometri pe secundă, adică de 10 ori mai rapid decât sunetul.

Aceasta ar fi „invulnerabilă” la sistemele actuale de apărare antiaeriană, susține Kremlinul, însă lucrurile nu par să fie chiar așa. Scutul anti-rachetă de la Deveselu, spre exemplu, dar și „fratele geamăn” din Polonia.

Rază de acțiune: aproximativ 5.000 km, suficient pentru a atinge ținte din Europa și chiar coasta de vest a SUA.

Focoase: între 6 și 8 focoase nucleare sau convenționale, fiecare capabil să lovească ținte diferite.

blank