Putin
International

Putin vrea secții de votare în Republica Moldova. Răspunsul Chișinăului

Vladimir Putin se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 2024. Prin urmare, Federația Rusă a solicitat Guvernului din Republica Moldova deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din martie. Autoritățile de la Chișinău examinează cererea și vor veni cu un răspuns.

Vladimir Putin vrea deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Republicii Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în perioada 15-17 martie.

Autoritățile de la Chișinău examinează cererea Rusiei de a deschide secții de votare pe teritoriul țării noastre. MAEIE: Republica Moldova nu a dat niciodată acordul pentru deschiderea secției de votare în stânga Nistrului

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat, pentru Radio Moldova, că solicitarea este în proces de examinare, iar un răspuns va fi oferit într-un interval de timp rezonabil. Cu referire la desfășurarea alegerilor în stânga Nistrului, purtătorul de cuvânt al instituției, Igor Zaharov, a subliniat că „Republica Moldova nu a dat niciodată acordul pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate în afara controlului autorităților constituționale”.

Autoritățile de la Kiev au declarat că nu vor recunoaște votarea pentru alegerea președintelui rus pe teritoriile anexate, regiunea Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, dar și Crimeea, cerând comunității internaționale să-i sancționeze pe cei care se vor implica în organizarea acestora.

Vladimir Putin, la putere din 1999

Autoritățile ruse au afirmat recent că în unele țări considerate de Kremlin ca fiind „neprietenoase” consulatele ar putea să nu deschidă secții de votare la viitoarele alegeri rusești. Este vorba de 49 de state, care au condamnat invadarea Ucrainei.

Vladimir Putin, în vârsta de 71 de ani a anunțat că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2024. El deține puterea în Rusia din 1999 și mizează pentru al cincilea mandat.

La anteriorul scrutin prezidențial rusesc, din 2018, au fost deschise 400 de secții de vot în consulate din 145 de țări. Aproape 450.000 de oameni au votat în străinătate, dintre care majoritatea pro-Putin. Tot atunci au fost deschise mai multe secții de votare în stânga Nistrului, unde au votat aproape 74 de mii de cetățeni ruși din regiune, deși Rusia anunța că are 220 de mii de cetățeni.

Pentru alegerile legislative în Duma de stat, desfășurate în iulie 2021, Federația Rusă a deschis 30 de secții de votare în Republica Moldova. Cele mai multe dintre acestea, 27, au fost deschise în stânga Nistrului, fiind și cel mai mare număr de secții de votare deschise într-o țară străină, potrivit Europa Liberă.

blank