Putin
International

„Putin vrea să fie temut, la fel ca Stalin și Hitler. Și repetă greșelile trecutului” (istoric britanic)

Sir Antony Beevor este un istoric militar britanic, autor a numeroase lucrări istorice despre al doilea război mondial și alte războaie din secolul al XX-lea. El spune, într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel, că invazia Ucrainei de către Putin îi amintește de atacurile militare sovietice din trecut – inclusiv în ce privește greșelile.

Istoricul britanic Antony Beevor vede Rusia ca un „prizonier al trecutului său”. Întrebat dacă observă asemănări între Armata Roșie din al Doilea Război Mondial și așa-zisa „operațiune militară specială” a lui Putin în Ucraina, Beevor crede că ambele sunt profund influențate de trecut:

”Obsesia lui Putin pentru „Marele Război Patriotic” împotriva Germaniei lui Hitler a contribuit într-adevăr la gafe extraordinare în invadarea Ucrainei și la o repetare ciudată a greșelilor din trecut.

De exemplu el vede încă tancul drept marele simbol al puterii, chiar dacă deja s-a dovedit a fi extrem de vulnerabil la dronele și armele antitanc de astăzi în Libia și chiar în Nagorno-Karabah.

În mod uimitor, lecțiile cheie din bătăliile de la Stalingrad și Berlin au fost de asemenea uitate.

În aprilie 1945, mareșalul Jukov, sub o presiune intensă din partea lui Stalin, și-a trimis armatele de tancuri la Berlin fără sprijin de infanterie.

Forțele lui Putin nu numai că au făcut aceeași eroare, ci au copiat chiar și modul în care armatele de tancuri au atașat tot felul de obiecte la turelele lor, în speranța că acest lucru va detona prematur armele antitanc. Acest lucru nu a salvat echipajele de tancuri rusești. Pur și simplu le-a sporit profilul și a atras grupurile ucrainene de vânătoare de tancuri, la fel ca grupurile Tineretului Hitlerist și SS cu arme antitanc”.

Potrivit istoricului britanic, un alt tipar care apare în Ucraina este dependența armatei ruse de arme grele :

”În al Doilea Război Mondial, Armata Roșie s-a lăudat cu puterea artileriei sale, pe care o numea „zeul războiului”.

Distrugerea orașelor Groznîi și Alep a dezvăluit, de asemenea, cât de puțin a evoluat doctrina conflictului urban rusesc de la al Doilea Război Mondial.

Dimpotrivă, forțele armate occidentale, în recucerirea orașelor Mosul și Raqqa în 2016 și 2017 au demonstrat o abordare mult mai științifică, au izolat fiecare oraș, apoi curățându-l sector cu sector”, amintește istoricul.

O mentalitate distorsionată

Reporterul Der Spiegel amintește de distrugerile și masacrele oribile săvârșite de armata nazistă după invadarea URSS în 1941. Și atunci, este misiunea de a lupta împotriva național-socialismului – atât manifestarea reală din trecut, cât și cea fictivă din Ucraina – o altă paralelă între Stalin și Putin?

”Mentalitatea distorsionată a lui Putin, obsedat de războiul triumfal împotriva nazismului, a răsturnat totul pe dos. Putin și ideologii săi îi descriu în mod grotesc pe ucraineni ca pe niște naziști renăscuți care trebuie eliminați și reeducați, așa cum descrie articolul cu totul maniacal din RIA Novosti al lui Timofei Sergeitsev.

Rolul de eliberator de nazism a dat, într-adevăr, Armatei Roșii ideea că se putea comporta așa cum dorea. Drepturile de cucerire însemnau nu numai impunerea unui regim sovietic statelor vecine. Au implicat, de asemenea, jefuirea cuprinzătoare a țării ca formă de despăgubire și ideea că femeile și fetele germane – ar trebui să plătească pentru crimele bărbaților lor din patria rusă.

Chiar dacă este mult prea devreme pentru a trage concluzii, există tot mai multe dovezi ale unor atacuri similare în Ucraina.

Deși va trece ceva timp până să poată fi evaluată o imagine mai fiabilă, astfel de incidente par să aibă loc din răzbunare pentru eșecul abject al trupelor lui Putin de a zdrobi patriotismul ucrainean”, concluzionează pentru Der Spiegel istoricul britanic Anthony Beevor.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

blank