Putin
International

Putin și Zelenski se pot întâlni la summitul G20. Ursula von der Leyen respinge boicotarea evenimentului

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, nu este de acord cu ideea de a boicota summitul G20 doar din motiv că va participa și președintele rus, Vladimir Putin.

„Trebuie să ne gândim foarte bine să nu paralizăm întregul G20. Nu susțin acest lucru (boicotarea summitului G20).

În opinia mea, G20 este prea important, chiar și pentru țările în curs de dezvoltare, pentru piețele emergente. Merită să discutăm unii cu alții despre situația actuală din lume”, a declarat von der Leyen într-un interviu acordat televiziunii ZDF.

Putin a acceptat invitația

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acceptat, pe 29 aprilie, invitaţia de a participa la summitul G20. Evenimentul va avea loc pe insula indoneziană, Bali, în noiembrie, a declarat, vineri, preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, într-un comunicat. La eveniment a fost invitat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Indonezia vrea să unească G20. Să nu permitem o ruptură. Pacea şi stabilitatea sunt cheile redresării şi dezvoltării economiei mondiale”, a afirmat Joko Widodo în comunicatul emis de preşedinţia Indoneziei.

Widodo a discutat anterior la telefon cu Putin și Zelenski, menționând pentru liderul rus importanța încheierii războiului și dorința Indoneziei de a contribui la soluționarea pașnică a problemei.