Apar tot mai multe fisuri în relația dintre Vladimir Putin și oligarhii săi, au declarat mai mulți oameni de afaceri, pentru jurnaliștii de la Washington Post. Sub protecția anonimatului, ei au povestit cum a decurs întâlnirea dintre președintele rus și 37 de oligarhi, la câteva ore de la începerea războiului.
Când 37 dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia au fost chemați la Kremlin pentru întâlnirea cu Putin la câteva ore după ce acesta a lansat războiul pe 24 februarie, mulți dintre ei au fost deprimați și șocați. „Toată lumea era într-o dispoziție îngrozitoare. Toată lumea stătea acolo prăbușită, zdrobită”, a spus un participant.
„Nu i-am văzut niciodată atât de uluiți. Unii dintre ei nici nu puteau vorbi”, a povestit un alt participant.
Au fost ținuți să aștepte, ca de obicei, timp de mai bine de două ore înainte ca Putin să intre în sală, timp suficient pentru a discuta între ei. Pentru unii dintre ei a fost momentul în care și-au dat seama că totul s-a terminat pentru imperiile lor de afaceri. „Unii dintre ei au spus: „, a spus unul dintre participanți.
Când a sosit președintele, nimeni nu a îndrăznit să scoată vreun sunet de protest. Împietriți, ei au ascultat cum Putin i-a asigurat că Rusia va rămâne parte a piețelor globale și le-a spus că nu a avut altă opțiune decât să-și lanseze „operațiunea militară specială”.
De atunci, Putin a sporit amenințările împotriva oricărei persoane care critică războiul, emitând în grabă noi legi care includ pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru oricine spune ceva ce Kremlinul consideră fals despre armata rusă.
Mai mulți miliardari ruși, bancheri și oficiali, au povestit că se simt neputincioși în fața lui Putin.
Vladimir Lisin, un magnat al oțelului care și-a făcut avere în anii Boris Elțîn, a criticat propunerea de a se contracara sancțiunile contra-Rusiei prin forțarea cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru mai multe mărfuri, printre care și gaze. Într-un interviu acordat unui ziar din Moscova, el a spus că măsura riscă să submineze piețele de export pentru care Rusia „a luptat timp de zeci de ani”. El a avertizat că „un transfer al plăților în ruble va elimina Rusia de pe piețele internaționale”.
Vladimir Potanin, proprietarul fabricii de metale Norilsk Nickel, a avertizat că propunerile de confiscare a activelor companiilor străine care au părăsit Rusia în urma războiului vor distruge încrederea investitorilor și vor arunca țara înapoi, în 1917.
Oleg Deripaska, un magnat al aluminiului, a numit războiul din Ucraina „o nebunie”. El a prezis că criza economică rezultată în urma sancțiunilor va fi de trei ori mai gravă decât criza financiară din 1998 care a zguduit economia rusă și a criticat politicile lui Putin din ultimii 14 ani, despre care a spus că „nu au dus nici la creșterea economică, nici la creșterea veniturilor populației.”
Într-o postare ulterioară pe canalul său Telegram, Deripaska a scris că actualul „conflict armat” a fost „o nebunie de care ne va fi rușine multă vreme”. În următoarea propoziție, însă, el a indicat că Occidentul este la fel de vinovat pentru o „mobilizare ideologică infernală din toate părțile”.