razboi in ucraina vladimir putin kremlin
International

Putin este mai puternic ca niciodată, dar sfârșitul lui poate veni brusc

Vladimir Putin s-a confruntat cu eșecuri în timpul invaziei sale la scară largă în Ucraina. Acum, după doi ani de război, circumstanțele par să se întoarcă în favoarea sa, iar stăpânirea sa asupra puterii nu dă semne de slăbire.

Rezistența ucraineană la începutul războiului a făcut ca forțele rusești să fie împinse înapoi de la Kiev și, mai târziu, în 2022, retragerile din Harkov și Herson i-au dat lovituri lui Putin și victorii prețioase pentru Kiev, la fel ca și loviturile asupra țintelor rusești din Marea Neagră, care continuă.

Dar, în ultimele săptămâni, Putin a primit câteva vești în favoarea sa. Sancțiunile conduse de SUA, menite să izoleze Rusia de sistemul financiar global, au provocat poate pierderi, dar luna trecută FMI a prezis o creștere a PIB-ului de 2,6% în 2024 – mai mult decât dublu față de previziunile sale anterioare.

De asemenea, Putin se îndreaptă spre alegerile din 15 martie, pe care este sigur că le va câștiga, încurajat de moartea celui mai proeminent politician de opoziție din Rusia, Aleksei Navalnîi, de ezitarea Occidentului privind acordarea de mai mult ajutor pentru Kiev și de capturarea orașului Avdiivka, în regiunea Donețk.

„Pe plan intern, Vladimir Putin este mai puternic decât înainte”, a declarat pentru Newsweek Ralph Carter, profesor de științe politice la Texas Christian University. „El a mobilizat opinia publică în spatele conducerii sale, numind sancțiunile occidentale un atac pe care l-a neutralizat.

De asemenea, a neutralizat opoziția internă, prin moartea lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al său, și a lui Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner. Mesajul pentru ruși – dacă li se poate întâmpla lor, vi se poate întâmpla și vouă.”

Putin se îndepărtează de Occident și în ciuda sancțiunilor care au dus la reducerea dependenței Europei de energia rusă. Moscova a avut un oarecare succes în găsirea de noi piețe pentru exporturile sale valoroase, în special China și India.

„Poziția lui Putin pare mai puternică decât era în urmă cu șase luni”, a declarat pentru Newsweek John Hall, profesor de drept la Universitatea Chapman din California. „Încercările de a izola Rusia din punct de vedere economic s-au dovedit mult mai puțin reușite decât se spera, în primul rând din cauza disponibilității Indiei de a cumpăra petrol rusesc.

Războiul din Ucraina decurge mai bine pentru Rusia decât a decurs de luni de zile, deoarece Rusia și-a asigurat conducte de armament din Coreea de Nord, Iran și China, în timp ce Ucraina se confruntă cu lipsuri grave de armament și forță de muncă.”

În lipsa unui final vizibil al impasului din Congresul american privind continuarea finanțării pentru Ucraina, Putin a beneficiat și de retorica fostului președinte Donald Trump, îmbrățișată de o parte a Partidului Republican, care se opune unui sprijin militar mai mare pentru Kiev.

„Trump și-a folosit influența pentru a submina orice sprijin continuu pentru Ucraina, o politică de care beneficiază doar Putin”, a adăugat Hall.

Solidaritatea NATO pusă sub semnul întrebării
Disprețul lui Trump la adresa NATO, care a inclus îndemnul adresat luna trecută Rusiei de a ataca membrii săi care nu îndeplinesc cerința de cheltuieli minime de 2%, a jucat, de asemenea, în favoarea lui Putin, a declarat expertul în relații americano-ruse Ken Osgood, profesor de istorie la Colorado School of Mines.

„Ruperea solidarității NATO a fost un obiectiv al fiecărui lider rus de la Iosif Stalin încoace”, a declarat el pentru Newsweek. Dacă Trump va ajunge la Casa Albă și nu va putea schimba relația SUA cu alianța, sau chiar dacă va pierde alegerile, „Putin a obținut deja un câștig semnificativ prin faptul că a făcut din retragerea americană din NATO un (subiect) serios de dezbatere politică”.


Dar pe termen lung?

Jennifer Kibbe, profesoară de guvernare la Franklin & Marshall College, a declarat pentru Newsweek că Putin „se află în mod clar într-o poziție mai puternică în Ucraina decât a fost de peste un an, după ce tocmai a preluat Avdiivka și în condițiile în care Ucraina se confruntă cu dificultăți în timp ce livrările sale de arme încetinesc”.

„Din nefericire, cel puțin pe termen scurt și mediu… controlul său asupra puterii este mai consolidat ca niciodată și este foarte puțin probabil ca acesta să se destrame”.

Dar rapiditatea revoltei lui Prigojin din iunie anul trecut a arătat cât de repede se poate schimba situația în Rusia lui Putin.

„Evgheni Prigojin a reușit să preia un important centru de comandă militară fără să tragă un foc de armă și să mărșăluiască cu loialiști înarmați până la câteva sute de kilometri de Moscova – nu este genul de prăbușire a statului care s-ar putea întâmpla într-un regim totalitar complet consolidat”, a declarat pentru Newsweek Stephen Hanson, profesor de guvernare la Universitatea William & Mary din Virginia.

„Este important să nu supraestimăm securitatea pe termen lung a lui Vladimir Putin la putere”.

Beth Knobel, fostul șef al biroului din Moscova al CBS News, a declarat că rușii sunt din ce în ce mai precauți cu privire la război, iar pierderile mari ar putea afecta în cele din urmă poziția președintelui.

„Nemulțumirea este în creștere” în Rusia, spune omul care îi scria discursurile lui Putin
Nemulțumirea față de președintele rus Vladimir Putin este „în creștere” în întreaga Rusie, potrivit lui Abbas Galliamov, care scria discursuri pentru Kremlin.

Vorbind miercuri, 21 februarie, cu Erin Burnett de la CNN, Galliamov a declarat că reacția Kremlinului la moartea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi va alimenta neliniștea deja în creștere în rândul cetățenilor înainte de alegerile prezidențiale din Rusia de luna viitoare.

„Mai devreme sau mai târziu, se va întoarce cu siguranță împotriva Kremlinului, pentru că această nemulțumire este în creștere”, a declarat Galliamov pentru Burnett.

Galliamov i-a mai spus lui Burnett că se așteaptă ca disidența din Rusia să devină în cele din urmă „atât de puternică” încât să echivaleze cu un „moment de înfrângere militară sau cu niște revolte militare”, referindu-se la revolta eșuată a răposatului șef al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, din iunie.

„Nu mă aștept să se întâmple ceva de genul unei explozii sau revoluții chiar acum”, a declarat Galliamov. „Dar capătă potențial”.

„Marea majoritate a populației nu susține opoziția”, a continuat el. „Celor care i-au fost loiali lui Putin [totuși], nu le place această reprimare. Ei devin din ce în ce mai mult, «neloiali».”

Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui Navalnîi, afirmând într-o declarație că activistul s-a simțit rău după ce a ieșit la o plimbare, „și-a pierdut cunoștința aproape imediat” și a murit la scurt timp după aceea.

Cu toate acestea, președintele Joe Biden a dat imediat vina pe Putin și se așteaptă să anunțe un pachet de noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la moartea lui Navalnîi.

Galliamov a declarat că, dacă Kremlinul se află în spatele decesului lui Navalnîi, este probabil pentru că nemulțumirea față de Putin se răspândește atât de aproape de următoarele alegeri prezidențiale, menționând că unii candidați ai opoziției, precum Boris Nadejdin, au atras multă atenție în săptămânile care au precedat scrutinul.

„Această nemulțumire este în creștere și este mare”, a spus Galliamov. „Singurul lucru pe care îl poate face este să tăie capetele tuturor liderilor opoziției, astfel încât cel puțin această nemulțumire … [să fie] nestructurată”.

Gallyamov este „absolut sigur că tot acest imperialism rus, toată această strategie rusă bazată pe conflicte cu lumea occidentală s-a epuizat acum. E ca și cum toată lumea simte că asta ne-a adus probleme serioase. E ca în Germania postbelică; acest sentiment este în creștere. Și până la urmă, regimul se prăbușește; acest sentiment va fi copleșitor. Regimul nu se va prăbuși înainte ca acest sentiment să devină copleșitor; se va prăbuși ca urmare a faptului că acest sentiment va deveni copleșitor. Deci nimeni nu ar vrea să repete asta. Și, din nou, cea mai puternică idee din Rusia va fi ca «niciodată din nou», ca în Spania post-francă, [unde] toată lumea a înțeles deja că acest curs s-a epuizat și că ar trebui schimbat“.

Rușii au masat peste 260.000 de militari pentru o nouă ofensivă

Putin, „mai aproape de sfârșitul său”

„De fapt, cred că Putin este într-o poziție mai slabă acum decât acum doi ani”, a declarat pentru Newsweek profesorul de la Universitatea Fordham. „Rușii au pierdut foarte mult din cauza războiului din Ucraina”.

Arestările celor care i-au adus un omagiu public lui Navalnîi au fost un semn în acest sens, în opinia sa. „Putin se teme profund de tipul de revoluție populară pe care am văzut-o în alte națiuni”.

Randall Stone, directorul Centrului Skalny pentru Studii Poloneze și Central Europene de la Universitatea din Rochester, a declarat că Putin va face eforturi pentru a evita protestele de stradă care au cuprins liderii din acest secol în state post-sovietice precum Georgia și Kârgâzstan, precum și în Ucraina.

„Putin este foarte nesigur, iar rebeliunea forțelor wagneriene a arătat clar cât de fragilă este menținerea sa la putere. El nu îndrăznește să încheie războiul din Ucraina fără o victorie substanțială, dar dezgustul public față de război îi limitează efortul de război”, a declarat Stone.

Konstantin Sonin, un economist de origine rusă care

lucrează la Universitatea din Chicago, a declarat că moartea lui Navalnîi este o „victorie uriașă pentru Putin pe termen scurt”, dar că președintele rus este „încolțit total”. „Nu cred că există o cale de ieșire din ceea ce a pățit. El nu poate opri războiul. Nu poate opri represiunea”, a declarat Sonin pentru Newsweek. „Nu este ca și cum ar putea continua la infinit, așa că presupun că acest lucru îl aduce mai aproape de sfârșitul său”.

blank