International

Putin declară o nouă mobilizare în Rusia? Rușii din Celeabinsk primesc ordine de încorporare

Deși autoritățile ruse au anunțat încheierea procesului de mobilizare parțială, cetățenii non-ruși din orașul Celeabinsk primesc în continuare ordine de mobilizare, fapt care a trezit spaima că Vladimir Putin vrea să lanseze o nouă campanie de recrutare.

Cei vizați de noile ordine de mobilizare nici măcar nu au pașapoarte rusești sau chiar permise de ședere, ceea ce ar trebui să-i facă neeligibili, relatează platforma rusă independentă de știri SOTA, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.

Vladimir Putin vrea să lanseze o nouă campanie de recrutare.Au primit ordin de mobilizare angajații unei rafinării de zahăr din Celeabinsk, scrie timpul.md.
putin
Printre cei care au primit citațiile s-au numărat și cetățeni din Belarus și Uzbekistan, care, după cum notează SOTA, nu au „pașapoarte rusești sau chiar de permise de ședere”.

„Nu îmi permit să nu merg. Până la urmă, sunt amenințat cu concedierea, iar aproape toți ceilalți băieți au plecat deja și s-au dus acasă. Maistrul spune că există un decret de la Putin portivit căruia chiar și non-cetățenii Federației Ruse sunt în curs de mobilizare. Îmi spun „nu te vor trimite la război, doar îți vor verifica datele”, dar tot mi-e teamă”, spune o persoană care lucrează în rafinărie.

Alți migranți au raportat că li s-a oferit posibilitatea de a alege între a fi mobilizați sau riscul de a fi deportați din Rusia.

Mulți migranți din Moscova ar fi fost recrutați cu forța, potrivit SOTA.

SOTA notează că acesta ar putea fi motivul și pentru atacul armat, de pe poligonul armatei ruse, al celor doi tadjici recrutați cu forța pe 15 octombrie, în care 27 de ruși mobilizați au fost împușcați, 11 fiind raportați morți. Tadjicii au fost reținuți la Moscova și trimiși din nou la antrenament la scurt timp după aceea.

blank