Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis, luni, cancelarului german Angela Merkel că provocările şi speculaţiile privind posibila utilizare a armelor chimice în Siria sunt „inadmisibile”, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, relatează site-ul agenţiei Tass.

Putin şi Merkel au avut o conversaţie telefonică, iar preşedintele Rusiei a subliniat importanţa consolidării eforturilor internaţionale pentru normalizarea situaţiei umanitare din Siria, în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

“Cei doi lideri au făcut schimb de opinii cu privire la situaţia din Siria, inclusiv în lumina alegaţiilor din partea mai multor state occidentale, care acuză Damascul de folosirea armelor chimice. Partea rusă a subliniat că provocările şi speculaţiile în această privinţă sunt inadmisibile”, se arată într-un comunicat de la Kremlin.

 

Duminică, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Douma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Vladimir Putin şi Angela Merkel au convenit să continue activitatea comună de soluţionare a crizei interne din Ucraina în cadrul “Formatului Normandia”. Totodată, cei doi au subliniat că acordurile de la Minsk nu au alternativă şi reprezintă baza procesului de detensionare a situaţiei.

Preşedintele Rusiei şi cancelarul Germaniei s-au arătat dispuşi să sprijine în continuare eforturile Misiunii OSCE de monitorizare şi să examineze chestiunea cu privire la instituirea unei Misiuni ONU pentru protejarea observatorilor OSCE.

Tot în cadrul convorbirii telefonice, a fost confirmată intenţia Rusiei şi a Germaniei de a materializa “proiectul de amploare reciproc avantajos în domeniul gazelor”, conducta Nord Stream 2.

Vladimir Putin i-a transmis condoleanţe Angelei Merkel în legătură cu atacul de sâmbătă din oraşul Munster, în urma căruia trei persoane au murit şi alte 20 au fost rănite. O maşină a intrat într-un grup de pietoni, iar atacatorul s-a sinucis prin împuşcare.