Putin
International

Putin anunță strângerea legăturilor cu Coreea de Nord. Răspunsul lui Kim Jong-Un: „Să zădarnicim amenințările și provocările fortelor militare ostile”

Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis liderului nord-coreean Kim Jong Un ca cele doua tari vor „extinde relatiile bilaterale cuprinzatoare si constructive prin eforturi comune”, a relatat luni presa de stat de la Phenian.

Intr-o scrisoare adresata lui Kim cu ocazia zilei eliberarii Coreei, Putin a declarat ca legaturile mai stranse ar fi in interesul ambelor tari si ar contribui la consolidarea securitatii si stabilitatii peninsulei coreene si a regiunii nord-est asiatice, a precizat agentia de presa nord-coreeana KCNA.

Kim i-a trimis, de asemenea, o scrisoare lui Putin in care afirma ca prietenia ruso-nord-coreeana a fost intarita in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, odata cu victoria asupra Japoniei, care ocupase peninsula coreeana.

„Cooperarea strategica si tactica, sprijinul si solidaritatea” dintre cele doua tari au ajuns de atunci la un nou nivel, sunt eforturi comune de a zadarnici amenintarile si provocarile fortelor militare ostile, a spus Kim in scrisoare. KCNA nu a identificat fortele ostile, dar a folosit de obicei acest termen pentru a se referi la Statele Unite si aliatii sai.

Kim a prezis ca cooperarea dintre Rusia si Coreea de Nord va creste pe baza unui acord semnat in 2019, atunci cand s-a intalnit cu Putin.

In iulie, Coreea de Nord a recunoscut cele doua „republici populare” separatiste sustinute de Rusia in estul Ucrainei ca state independente, iar oficialii au evocat perspectiva trimiterii de lucratori nord-coreeni in zonele respective pentru a ajuta la constructii si alte munci.

Ucraina, care se opune unei invazii rusesti descrise de Moscova ca fiind o „operatiune militara speciala”, a rupt imediat relatiile cu Phenian din cauza acestui demers.