Zaporojie
International

Putin a ordonat preluarea centralei Zaporojie și transformarea ei în proprietate a statului rus

Vladimir Putin a semnat un decret, miercuri, prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”, relatează Reuters.

Centrala, care este cea mai mare astfel de uzină din Europa, se află sub controlul invadatorilor de mai multe luni, însă până acum a fost operată de personalul său ucrainean. Apropierea sa de linia frontului a ridicat, de-a lungul acestei perioadei, multe îngrijorări cu privire la posibilitatea unui accident nuclear catastrofal.

În același timp, agenția pentru energie atomică a ONU a avertizat că sursa de energie pentru centrală este „fragilă” și că acest lucru poate pune în pericol funcționarea acesteia.

„Situația legată de aprovizionarea cu energie a centralei continuă să fie extrem de precară. În acest moment avem energie din surse externe la centrală, dar este, așa putea spune, foarte fragilă. Avem o singură linie care alimentează centrala”, a declarat Rafael Grossi, șeful AIEA.

Tensiuni și îngrijorări legate de centrala Zaporojie. De când a început războiul în Ucraina și de când rușii au ocupat centrala, au existat temeri constant că s-ar putea ajunge la un periculos accident nuclear, mai ales în condițiile în care invadatorii au părut dispuși să pună în pericol siguranța întregului continent pentru a-și atinge obiectivele militare în Ucraina.

Bombardamentele constante în proximitatea centralei au ridicat îngrijorări și temeri uriașe cu privire la un posibil accident nuclear care ar fi putut să-l rivalizeze în dimensiune și gravitate pe cel de la Cernobîl, de acum 36 de ani.

În august apăruseră inclusiv imagini cu vehicule militare ale rușilor în interioriul unei camere a turbinelor din centrală. Ucraina a acuzat în repetate rânduri forțele ruse că depozitează arme grele în interiorul complexului și le folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei. Între timp, Rusia a susținut că trupele ucrainene bombardează centrala.

Rușii l-au eliberat pe șeful centralei Zaporojie, răpit acum mai multe zile

Luni, șeful centralei, răpit cu câteva zile înainte, a fost eliberat de ruși. Ucraina anunța că o patrulă rusească l-a reținut, vineri, pe Ihor Murașov în timp ce acesta călătora de la centrala nucleară spre orașul Enerhodar, acolo unde locuiesc mulți dintre angajații centralei.

IAEA a anunțat, sâmbătă, că se află în contact cu „autoritățile relevante”, fără să menționeze Rusia, și a spus că a primit informații că Murașov este în „detenție temporară”.

„Salutăm eliberarea lui Ihor Murașov, director general al centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina. Avem confirmarea că domnul Murașov s-a întors în siguranță la familia sa”, a anunțat Grossi pe Twitter, luni.

Sâmbătă, IAEA spunea că reținerea lui Murașov are „un impact imediat și serios asupra procesului de luare a deciziilor și asupra asigurării siguranței și securității la centrală”.