Featured, International

Putin a fost agent german? Vezi ce s a descoperit

Putin a fost agent german? Vezi ce s a descoperit.O legitimaţie a poliţiei secrete din Germania de Est, care i-a aparţinut actualului preşedinte rus Vladimir Putin, a fost descoperită în arhivele Stasi (Ministerul pentru Securitatea Statului), scrie o publicaţie germană.

blank

Bild, citat de The Independent, a publicat o fotografie cu o legitimaţie eliberată pe numele Maj. Vladimir Putin, care pare a fi semnată şi validată până la sfârşitul anului 1989. Putin a fost agent al KGB-ului şi a activat în Dresden – Republica Democrată Germană – la finele anilor 1980. Ancheta jurnaliştilor germani arată că documentul a fost găsit în dosarele pentru „cadre şi educaţie” din biroul din Dresden al Stasi.

Dosarele Stasi – poliţia secretă care spiona vieţile cetăţenilor est-germani în timpul epocii comuniste – au fost făcute publice în 2015. Konrad Felber, care conduce divizia din Dresden responsabilă cu arhivele Stasi, a declarat că legitimaţia lui Putin i-ar fi permis să intră şi să iasă nestingherit în birourile agenţiei de spionaj.

Felber a adăugat că recrutarea agenţilor era mai facilă, deoarece Putin nu ar fi fost nevoit să spună nimănui că a lucrat pentru KGB. Potrivit biografiei oficiale a lui vladimir, actualul preşedinte rus a lucrat în Dresden între 1980 şi 1990. Acesta a fost promovat la rangul de „locotenent colonel şi aghiotant al şefului departamentului”.

În 1989, fostul agent sovietic a primit medalia de bronz din partea RDG „pentru serviciul loial în armata naţională a poporului”. Putin a revenit în Rusia în 1990, unde a lucrat la Universitatea de Stat din Leningrad, după care şi-a lansat cariera politică fulminantă. Foştilor cetăţeni din Germania de Est li s-a permis să-şi studieze propriile dosare Stasi, începând cu anul 1992, după căderea Zidului Berlinului (1989).

blank