Politic, Stiri

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Vrânceanu Firea: Ridic nişte semne de întrebare referitoare la implicarea lui Iohannis în traficul cu copii

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Vrânceanu Firea, a afirmat azi, într-o conferință de presă, că vrea să ridice anumite semne de întrebare referitoare la implicarea familiei Iohannis în traficul cu copii, citând informații din presă.

10-firea-vranceanu-nd-1-465x390

Purtătorul de cuvânt al PSD a dat publicităţii în acest sens şi o scrisoare deschisă în care propune românilor să se uite la fapte, la date, la realităţi, care „arată un profil total neaşteptat pentru cel care doreşte să ajungă preşedinte al României”.

Firea a subliniat că se referă la reţele ilegale, la mecanismele „întunecate” prin intermediul cărora copiii României au fost trimişi peste graniţă şi nu se mai ştie nimic despre soarta lor.

„Cazul Iliuţ de la începutul anilor 90 este un astfel de caz”, a explicat senatoarea PSD. Gabriela Firea a detaliat astfel un caz din anii 90, în care trei copii orfani au fost înfiaţi de o familie de canadieni, cu sprijinul familiei Iohannis, copii despre care bunica şi mătuşa acestora nu mai ştie nimic după toţi aceşti ani, subliniind că aceste informaţii sunt rezultate din anchetele publicate de presă pe tema traficului internaţional de copii.

„Pe 11 iunie 1990, Elena Iliuţ, mamă a trei copii, este ucisă de soţul ei. Când a văzut că soţia sa a murit, Vasile Iliuţ, tatăl celor trei copii, s-a sinucis. La trei zile de la tragedie, Carmen şi Klaus Iohannis, împreună cu o familie de canadieni, Lelande Alain Roger şi Lelande Arlens Dianne, s-au prezentat la poarta Mioarei Iliuţ, mătuşa celor trei copii. Conform relatărilor Mariei Iliuţ, bunica celor trei copii, aceasta a cedat şi şi-a dat consimţământul pentru adopţie, în contextul în care dl Klaus Iohannis a făcut presiuni la adresa ei în vederea obţinerii acestui consimţământ”, a spus Gabriela Firea, citată de Agerpres.

La 8 august 1990, a continuat Firea, familia Lelande, domiciliată în Canada, a solicitat ca prin hotărâre judecătorească să fie admisă cererea privind înfierea cu efecte depline a minorilor. „Din sentinţa judecătorească rezultă că această familie a mai adoptat, pe lângă cei trei fraţi ai familiei Iliuţ, o fetiţă de 4 luni – Scutelnicu Anda Maria din Sibiu. Pe 14 august 1990 este dată sentinţa definitivă pentru adopţie”, a mai spus Firea.

„În anul 1997, ziaristul Dan Tapalagă scria în ‘Ziua de Ardeal’ despre implicarea cuplului de profesori Iohannis în adopţii de copii din comuna Răşinari, judeţul Sibiu, pentru cetăţeni canadieni şi era emisă ipoteza că aceşti copii au devenit ‘piese de schimb’ în bănci de organe. În 2000 Klaus Iohannis a recunoscut, într-o conferinţă de presă realizată în campania electorală pentru primul mandat de primar al Sibiului, că a primit cadouri de la familia canadiană şi că familia de canadieni s-a cazat la el acasă”, a continuat Firea, într-o conferinţă de presă.

În 2000, conform purtătorului de cuvânt al PSD, familia Iliuţ a sesizat Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a Camerei Deputaţilor. „În 2004 a fost audiată Maria Iliuţ, bunica celor 3 fraţi adoptaţi. Solicitat de comisia respectivă să se prezinte la audiere, Klaus Iohannis a refuzat. În iunie 2013 bunica Maria Iliuţ a decedat. Mioara Iliuţ, mătuşa copiilor, continuă lupta”, a adăugat Gabriela Firea.

În scrisoarea deschisă prezentată în conferinţa de presă, senatoarea social-democrată a subliniat că doreşte să aducă lămuriri pe întregul subiect, pentru a „se clarifica odată pentru totdeauna” sensul afirmaţiilor sale la adresa candidatului ACL.

„Eu m-am referit la un candidat la alegerile prezidenţiale, pentru că, în opinia mea, ca principiu, România are nevoie astăzi, mai mult ca niciodată, de un preşedinte care să cunoască dificultăţile şi responsabilităţile pe care un părinte le are în interiorul familiei sale. Tocmai pentru că nu m-am referit, în niciun moment, la mulţumea familiilor oneste de români care îşi doresc un copil, dar nu îl pot face, clarific faptul că m-am referit la o altă mulţime: cetăţeni fără copii, care au fost implicaţi în traficul internaţional de copii şi care candidează acum la preşedinţia României. Este vorba de o mulţime formată dintr-un singur individ – Klaus Iohannis! Iar românii trebuie să ştie o realitate despre care actualul candidat la preşedinţie nu vorbeşte absolut deloc, deşi nu a negat niciodată implicarea sa în acest caz”,a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

blank