Purtătorul de cuvânt al MAI
Actualitate, Featured

Purtătorul de cuvânt al MAI speră sa rupă gura târgului cu declaratii șocante

Purtătorul de cuvânt al MAI Monica Dajbog spune purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru candidaţii şi echipele lor în timpul acţiunilor aferente campaniei electorale

“La începutul acestei luni, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a aprobat planul general de măsuri din competenţa structurilor MAI, premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor locale, planul fiind transmis tuturor structurilor cu atribuţii în organizarea procesului electoral. În ceea ce priveşte măsurile de protecţie sanitară pe timpul campaniei electorale, prin hotărârea de guvern aprobată în şedinţa de joi, s-a stabilit că purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru candidaţii şi echipele de campanie în timpul evenimentelor, întrunirilor şi acţiunilor aferente campaniei electorale”, a declarat Monica Dajbog la sediul MAI.

Mai exact, cei care fac parte din echipele de campanie şi ies pe teren să îi convingă pe oameni trebuie să poarte în mască de protecţie tot timpul, chiar dacă sunt în aer liber. Pe stradă, echipele nu ar trebui să fie compuse din mai mult de şase oameni care nu au voie să se apropie la mai puţin de un metru de trecători.

Este prima campanie în care strânsul de mână pe stradă sau îmbrăţişările trebuie să dispară. La fel şi uriaşele mitinguri cu mii de oameni, cum se întâmpla în trecut. Cel mult 100 de participanți în aer liber şi 50 în interior au voie să vină la un miting, care nu trebuie să dureze mult de două ore.

Campania electorală ține până pe 26 septembrie.

Purtătorul de cuvânt al MAI, toate persoanele care vor participa la evenimentele electorale vor trece printr-un triaj observaţional şi vor avea obligaţia de a purta mască.

“Pentru toate persoanele care participă la evenimente sau întruniri se va efectua triajul observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Regulile de acces şi de protecţie individuală se vor afişa în locuri vizibile, în spaţiile în care se desfăşoară evenimente sau întruniri. În mod obligatoriu, toţi participanţii vor purta masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. Se va asigura o distanţă fizică de minimum un metru între participanţii la evenimente şi întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă”, a spus reprezentantul MAI.

Purtătorul de cuvantal MAI Monica Dajbog a precizat că la evenimentele şi întrunirile desfăşurate în spaţiu închis vor participa maximum 50 de persoane, iar durata va fi limitată la 2 ore.

În cazul evenimentelor şi întrunirilor desfăşurate în aer liber, ea a informat că organizatorii trebuie să asigure limitarea numărului participanţilor la maximum 100, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană.

″În ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate pe stradă, numărul persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup va fi limitat la maximum 6, iar în cazul acţiunilor din uşă în uşă echipele de campanie vor fi formate din maximum 2 persoane”, a afirmat Dajbog.

Organizatorii au obligaţia de a asigura aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.

Pe 27 septembrie, în ziua votului, regulile vor fi şi mai stricte. La intrarea în secţii de votare, alegătorilor li se va măsura temperatura. Vor putea să voteze şi cei care au febră, dar în cabine separate. Ceilalţi se vor prezenta în fața urnelor obişnuite, însă în permanență cu măşti. Înainte şi după ce votează trebuie să îşi dezinfecteze mâinile.

Dacă se aglomerează incinta, alegătorii vor aştepta doar afară, la un metru şi jumătate distanţă între ei.

Conducerea Poliției Române: ”Am cerut devansarea funeraliilor lui Emi Pian”

Conferința de presă vine la doar o zi după ce oficialii Poliție Române au admis că șeful IGPR s-a întâlnit cu unul dintre interlopii din clanul Duduianu, pentru a devansa înmormântarea liderului Emi Pian.

Astfel, după aproape trei săptămâni de speculații, tratate cu tăcere de Poliția Română, oficialii au admis: șeful IGPR s-a întâlnit cu unul dintre interlopii din clanul Duduianu ca să devanseze înmormântarea liderului Emi Pian.

”Ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor şi am cerut reprezentanţilor Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă, Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu, la sediul IGPR.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat dacă a discutat cu ministrul de Interne Marcel Vela după apariţia imaginilor de la întâlnirea unor şefi din Poliţie cu interlopi din clanul Duduianu, că a cerut explicaţii ministrului de Interne cu mult timp înainte să fie publicate aceste lucruri.

Şeful statului a adăugat că a primit aceste explicaţii şi va cere reprezentanţilor MAI să spună public ce s-a întâmplat.

Gluma postată de MAI pe Facebook, la scurt timp după ce Poliția a recunoscut negocierile cu gruparea interlopă

La doar câteva ore după oficialii Poliție Române au admis că șeful IGPR s-a întâlnit cu unul dintre interlopii din clanul Duduianu, pentru a devansa înmormântarea liderului Emi Pian, pe pagina oficială de Facebook a ministerului Afacerilor Interne a fost publicată o glumă pe tema unui subiect amplu dezbătut de presa internațională, și anume posibila plecare a fotbalistului Lionel Messi de la FC Barcelona.

Prin intermediul acestei postări, ministerul Afacerilor Interne a încercat să comunice o informație de interes public, despre carantinarea la domiciliu.

Postarea a stârnit numeroase reacții pe Facebook, strângând peste 1.300 comentarii și 1.700 de distribuiri.