Featured, Politic

PSD și UDMR, despre modificarea sistemului electoral: Abuz de putere

PSD și UDMR, despre modificarea sistemului electoral Vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că adoptarea celor 25 de ordonanțe de urgență în ședința de marți seara a guvernului reprezintă ”aproape o lovitură de stat”. ”A fost o reacție disperată că unii își pierd niște pârghii financiare sau politice”, a completat el.

„Nu poți să modifici sistemul electoral dint-o dată, fără să știe nimeni despre ce este vorba, să dai sistemul public de sănătate unor privați pur și simplu pentru că poți face acest lucru, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă pe care PSD-ul le-a tras, că acest OUG pe sănătate inseamnă ca românii să plătească de aici în colo punându-și în pericol viețile atunci când nu au bani să plătească (..) 24 de Ordonanțe sau 28, că nici nu știu câte au fost în final duc la o criză politică.”, a declarat Robert Cazanciu, pentru Mediafax.

PSD și UDMR, despre modificarea sistemului electoral

Robert Cazanciuc a precizat că Guvernul Orban știa foarte bine că moțiunea va trece și au forțat adoptarea unor acte normative în interesul PNL.

„Guvernul Orban știa foarte bine că nu poate să mai rămână începând cu ziua de astăzi, că moțiunea de cenzură are voturile să treacă și a forțat pană la ce orice limiă imaginabilă adoptarea unor acte normative în interesul PNL și care nu au nicio legatură cu interesul românilor. Niciunul din actele adoptate nu are legătură cu interesul românilor și are legătură cu niște privați cum e în cazul OUG pe sănătate sau cu un interes politic meschin al PNL în momentul de fată. Sunt lucruri care trebuiau dezbătute în Parlament, de dimineată pană seară cum s-a mai făcut , dar nu să afle o tară intreagă că ai 24-28 de OUG pe ordinea de zi, despre care nu știa nimeni.”, amai declarat social-democratul.

„A fost o reacție disperată că unii își pierd niște parghii financiare sau politice. PNL nu este deloc interesat de bunul mers al vieții românilor singurul program al PNL este de a arunca țara în criză pentru că pe fondul crizei unii profită. Interesul cetățenilor nu este acesta. Oamenii ăștia cred că nu își dau seamă în ce loc se află (…) Se comportă că niște vătafi pur și simplu.”, a subliniat acesta.

Fostul premier Mihai Tudose, în prezent europarlamentar, a declarat că adoptarea a 25 de ordonanțe de urgență a fost ”o gogoșerie”. ”Au vrut să dea înainte de 12 ca să nu se transforme înapoi în dovleci”, a ironizat Tudose Executivul condus de Ludovic Orban.

”Unele din ordonanțe sunt chiar bune însă nu toate. Ei ce s-au gândit: hai să vedem ce mai e de rezolvat acum că de mâine nu se mai poate. Din câte știu eu, poate nu știu bine, foarte multe dintre ordonanțe nu au avizele necesare. Au dat 25 de ordonanțe, puteau sa dea și 100, in regulă, însă să fie de autostrazi, de spitale. Mie mi se pare că a fost o gogoșărie acolo. Au vrut să dea înainte de 12 ca să nu se transforme înapoi în dovleci”, a declarat pentru Mediafax Mihai Tudose.

Şi senatorul PSD Titus Corlățean a criticat Guvernul Orban pentru numărul mare de ordonanțe de urgență adoptate marți seara. ”Etichetă noaptea ca hoții este bună guvernului PNL pentru ce au făcut ieri noapte”, a declarat social-democratul.

„Este fără precedent ce s-a întâmplat noaptea trecută cu acest val de 25 de ordonanțe de urgență care cele mai multe dintre ele nu au fost cunoscute, nu au existat avizele multora dintre miniștrii față de unele dintre care ministerul justiției nu a dat aviz și CES-ul nu a dat avize. Faptul că s-a procedat printre altele la promovarea unor interese economice evidente în domeniul sănătații. Vorbim de bani foarte mulți, faptul că s-a promovat schimbarea unor reguli esențiale privind alegerile parlamentare cu mai puțîn de un an înainte de alegeri ceea ce și aici contravine în mod flagrant. Acest guvern PNL nu respectă astăzi niciun fel de regulă europeană sau regulă constituțională legislativă romanească, nu își urmărește decât interesul politic de grup”, a declarat Titus Corlățean.

El a precizat că.nu a existat în realitate urgențe în sensul adoptării unor ordonanței de urgență .

PSD și UDMR, despre modificarea sistemului electoral

”Liberalii au fost cei care au criticat adesea, au sesizat Uniunea Europeană, Comisia Europeană,MCV, Comisia de la Veneția privind așa numitul abuz privind adoptarea ordonanțelor de urgență. Au fost interese foarte clare în spatele unor acte normative. Nu au respectat niciun fel de regulă.Au fost 8 angajări în 2 luni și jumătate. Dacă adăugam și cele 25 de ordonanțe de urgență, este fără precedent. Această etichetă noaptea că hoții este bună guvernului PNL pentru ce au făcut ieri noapte”, a mai spus Corlățean.

Adoptarea a 25 de ordonanțe de urgență reprezintă un abuz de putere al Guvernului PNL, a spus Kelemen Hunor. Acesta speră ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională și majoritatea ordonanțelor să fie respinsă.

„Adoptarea a 25 de OUG în ședința de Guvern de marți este ceva fără precedent. Dacă PNL a avut la un moment dat, acum câțiva ani când guverna PSD, o poziție corectă și se pronunța împotriva acestor ordonanțe, acum ceea ce s-a întâmplat este un abuz de putere, împotriva Parlamentului, împotriva Legislativului, să dai 25 de OUG fără dezbatre, fără nicio transparență. Constituția vorbește de situații excepționale. Eu sper ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR și sper ca CCR să respingă majoritatea acestor ordonanțe”, a declarat pentru Kelemen Hunor.

Acesta a subliniat că ar trebui respinse în primul rând ordonanțele care reglementează alegerile, în condițiile în care nu s-a întâmplat niciodată în istoria României să fie modificată drastic legislația electorală fără consultări, lucru care este de neacceptat.

„Deocamdată nici nu știm forma finală a acestor OUG, nici măcar nu erau pregătite, avizate, se avizau în timpul ședinței”, a precizat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, Comisia de la Veneția vorbea despre o recomandare prin care spunea să nu se folosească Guvernul de aceste ordonanțe decât în cazuri excepționale.

„Sunt argumente suficiente pentru a se vota moțiunea de cenzură, pentru a stopa această aventură extrem de periculoasă, care pune în pericol tot ce înseamnă credibilitatea instituțiilor fundamentale, a clasei politice. Nu te poți folosi permanent de vorba , pentru că se distrug instituții, credibilitatea și ideea de principiu democratic”, a conchis Kelemen Hunor.

Critici a lansat şi deputatul USR Stelian Ion.

”Asta da revoluție în drept constituțional”, a comentat ironic Stelian Ion, după ce Guvernul Orban a aprobat 25 de ordonanțe de urgență.
”Urgența OUG-urilor constă în teama că pică guvernul și nu mai poate da OUG-uri? Asta da revoluție în drept constituțional!”, a scris pe Facebook Stelian Ion.

Guvernul Orban a adoptat, marți seara, într-o ședință ce s-a terminat spre miezul nopții, nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență și 31 de hotărâri de guvern.

Parlamentul dezbate și votează, miercuri, moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Marcel Ciolacu a afirmat că sunt ”suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici”.

blank