Featured, Politic

PSD și aliații i-au făcut bucata lui Orban: Au schimbat legea alegerilor locale

Senatul a adoptat în şedinţa online de miercuri câteva amendamente care aduc modificări la legea alegerilor locale.

Astfel, una dintre aceste propuneri vizează prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19.

Este vorba despre primari, primarul general al municipiului Bucureşti, preşedinţii de consilii judeţene, președinții de consilii locale și președințele Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

De asemenea, potrivit unui amendament admis la raportul proiectului în Comisia juridică, citat de Agerpres, Parlamentul va fi cel care va stabii data alegerilor locale, și nu Guvernul, ca până acum: “data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică de către Parlament cu cel puţin 75 de zile înaintea votării”.

Modificările au fost adoptate cu ajutorul parlamentarilor PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

Proiectul a fost adoptat cu 91 de voturi “pentru” şi 39 ”împotrivă”.

Propunerea legislativă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Camera sesizată.

Ce spun reprezentnații partidelor parlamentare despre aceste modificări

Senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat că proiectul adoptat în această formă este o soluţie “cât se poate de corectă şi nepartizană”, mult mai bine redactată faţă de forma iniţială şi vizează în esenţă faptul că Parlamentul este cel care stabileşte data alegerilor în momentul în care încetează starea de urgenţă şi autorităţile reintră în activitatea prevăzută de lege.

La rândul său, liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a spus că este cât se poate de justificată “o idee” de prelungire a mandatelor din administraţia publică, menţionând că maximum şase luni de zile este un termen rezonabil, însă a criticat eliminarea Guvernului din mecanismul de organizare a acestor alegeri.

“Din păcate, anumiţi colegi au simţit nevoia să-şi manifeste inventivitatea şi să elimine practic Guvernul din mecanismul de organizare a alegerilor, modificând prevederea pe care o utilizam. Este motivul pentru care PNL, având în vedere şi împrejurarea că avem o ordonanţă de urgenţă pe circuitul parlamentar, care (…) ar putea fi dezbătută săptămâna viitoare, va vota împotriva acestui proiect de lege”, a afirmat Fenechiu.

Senatorul USR Florina Presadă a criticat, la rândul său, faptul că prin acest proiect legislativ Parlamentul şi nu Guvernul este cel care va stabili data alegerilor.

″Înţeleg că vrem să avem un Parlament cât mai implicat şi responsabil, dar nu aşa vom obţine acest lucru. Data alegerilor se stabileşte în mod tradiţional de către Guvern prin hotărâre de Guvern şi este normal să fie aşa, pentru că Executivul este cel care organizează alegerile. În cazul de faţă este cu atât mai oportun ca data alegerilor să fie stabilită de către Guvern, cu avizul Comitetului pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Propunerea de faţă nu este decât o încercare a domnilor de a se juca cu data alegerilor locale şi cu majorităţile din Parlament. USR va vota împotrivă”, a arătat Presadă.

În opinia senatorului UDMR Cseke Attila, proiectul legislativ este de “bun augur”, Parlamentul fiind acela care trebuie să prelungească prin lege organică mandatele autorităţilor publice locale, în acord cu prevederile din Codul administrativ.

“Codul administrativ prevede în asemenea situaţii că prin lege organică se prelungeşte mandatul autorităţilor administraţiei publice locale. Suntem într-o asemenea situaţie excepţională. Pentru UDMR este clar că nu Guvernul, nu puterea executivă trebuie să prelungească mandatul autorităţilor administraţiei publice locale alese, care sunt autorităţi care se constituie în urma votului electoral, prin încredinţarea directă a electoratului. Parlamentul este şi trebuie să fie cel care, ca putere legislativă, să prelungească prin lege organică aceste mandate”, a punctat senatorul UDMR.

 

blank