PSD
Politic

PSD și-a implantat cadrele intangibile în „rotativa” guvernul Nicolae Ciucă

Până pe 25 mai 2023, PSD va avea nouă miniștri pe care premierul Nicolae Ciucă nu are voie să îi demită. Cel puțin așa prevede protocolul PSD-PNL, întocmit pe baza experienței din fosta coaliție PNL-USR, în care cei din urmă s-au trezit cu miniștri demiși de premierul liberal. Iar PSD a venit cu o listă colorată de propuneri pentru ministerele importante, printre ei și Gabriela Firea, Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă spune că România merită „un profil mai puternic” în Europa şi în lume, pentru a trece peste momentele grele.

„Am primit din partea preşedintelui României responsabilitatea de a forma o echipă de guvernare care să fie supusă aprobării Parlamentului. Forţele politice, cele care doresc să depăşim cât mai curând crizele multiple ce încearcă greu ţara noastră, au şansa ca în zilele următoare să îşi asume această responsabilitate. Vă asigur că, odată primit votul instituţiei fundamentale a democraţiei, vom trece la treabă din prima clipă”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Marcel Ciolacu a prins șefia Camerei

Perspectiva unei vieți mai bune are Marcel Ciolacu președintele PSD care a fost ales, rapid, preşedinte al Camerei Deputaţilor, în locul interimarului Sorin Grindeanu și a lui Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu a obţinut 217 voturi pentru, 77 împotrivă, tot 77 de voturi, dar pentru, primind candidata USR, Cristina Prună.

Funcţia de preşedinte al Camerei rămăsese vacantă din 18 octombrie, după demisia lui Ludovic Orban.

Anca Dragu, demisă pentru a-i face loc lui Florin Cîțu

În Senat, Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte și, aproape imediat, locul ei a fost luat de premierul demis și președinte al PNL, Florin Cîțu.

Anca Dragu consideră că este „un abuz de putere” revocarea sa din funcţie, și sesizează Curtea Constituțională.

„Articolul 64 din Constituţia României prevede clar că preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor, respectiv în cazul de faţă perioada 2020 – 2024. Tot în acest sens, Curtea Constituţională statuează într-una din deciziile sale că orice reglementare care ar face posibilă revocarea preşedintelui Senatului ori de câte ori s-ar realiza majoritatea de voturi suficientă adoptării unei asemenea măsuri ar fi de natură să creeze o instabilitate instituţională perpetuă”, a spus Dragu.

Maia Sandu, vizită oficială pe teme economice

Pe fondul acestor schimbări majore, președintele Klaus Iohannis și-a făcut apariția în public, dar doar în curtea Palatului Cotroceni, pentru ceremonia de primire a omologului său din Republica Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul constant și a menționat că această vizită reprezintă o reafirmare a relațiilor consistente dintre Moldova și România.

„Investițiile românești sunt foarte importante pentru noi. Romania este partenerul comercial important al Moldovei, iar noi ne dorim ca acest parteneriat să crească. Contăm pe sprijinul României. Integrarea Europeană este un obiectiv major pentru Moldova, iar România ne poate ajuta”, a spus Maia Sandu.

blank