Actualitate, Featured

PSD s-a plans la CCR că nominalizarea lui Orban ca premier constituie un conflict juridic

PSD a stabilit depunerea la CCR a sesizării unui conflict juridic de natură constituțională legat de nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier, a anunţat, luni, Marcel Ciolacu.

Cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională va fi depusă de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, a anunțat, luni, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, după încheierea ședinței Comitetului Executiv Naţional al PSD.

“Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale:

1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, derivat din art. 1 alin. (4);

2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a
autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I;

PSD se reunește în Comitetul Executiv Naţional. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi
3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a.

De asemenea, prin acest demers, Președintele României a nesocotit și a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispozițiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condițiile art. 113″, se arată în documentul citat.

Ciolacu: Este o mascaradă prelungită

”Ne-am făcut strategia pentru această mascaradă cu propunerea primului ministru – desemnat, demis – nici noi nu ştim bine. Am stabilit depunerea sesizării de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului pe conflctul juridic de natură constituţională”, a declarat Ciolacu.

El a precizat că PSD va aştepta răspunsul Curţii.

”Chiar dacă nu stopează demerul. Nu e prima dată când Guvernul vine cu demersuri….Am citit programul de guvernare al Guvernului pe care nu-l va vota nimeni”, a afirmat preşedintele PSD.

Întrebat dacă a primit vreo invitație la discuții din partea premierului desemnat, Ciolacu a precizat că nu a primit nicio invitație, dar și dacă ar primi, nu va da curs.

”Este o mascaradă prelungită. Să vedem ce forțe politice vor merge la aceste discuții”, a spus Ciolacu.

Președintele interimar PSD a reamintit că, miercuri, este așteptată și o decizie a CCR privind bugetul adoptat de Guvernul Orban.