Featured, Politic

PSD îl acuză pe Iohannis că acoperă hoțiile Guvernului liberal

PSD cataloghează drept „incalificabile” acuzațiile lansate de președintele Klaus Iohannis cu privire la majoritatea parlamentară, spunând că Iohannis „acoperă hoțiile Guvernului său”.

„Toate partidele politice, cu excepția PNL, au criticat Guvernul pentru modul haotic în care a gestionat criza generată de pandemia de coronavirus. Președintele este supărat că Parlamentul dorește ordine în toate aceste ordonanțe militare, emise la miez de noapte și care se bat cap în cap. Președintele este supărat că Parlamentul, la fel ca toți cetățenii acestei țări, dorește transparența comunicărilor privind situația exactă și în timp real a evoluției COVID-19 pe teritoriul țării. De ce? Nu este normal ca toți românii să știe aceste lucruri? Președintele nu a explicat de ce este supărat că Parlamentul a obligat Guvernul să prezinte informații cu privire la achizițiile de materiale sanitare care se fac în această perioadă. Este ceva de ascuns în legătură cu aceste achiziții? Este ceva ce președintele Iohannis nu dorește să se afle despre achizițiile făcute de Guvern?”, spune PSD într-un comunicat comunicatul de presă transmis joi, după atacul lui Iohannis și după ce Parlamentul a aprobat cu condiții prelungirea stării de urgență.

PSD îi atrage atenția președintelui să nu confunde „responsabilizarea”, cu „împovărarea”.

„A cere Guvernului să fie transparent, să informeze corect populația și să fie atent cu banul public nu înseamnă „împovărare”, ci „responsabilizare” față de cetățenii români. Doar în dictatură, transparența și informarea cetățenilor cu privire la cheltuielile publice reprezintă o „împovărare” pentru decidenți!”, conchide sursa citată.

La rândul său, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj video pe Facebook, spunând: „M-aș fi așteptat ca în Săptămâna Mare, în plină criză, să văd un președinte al tuturor românilor, nu un președinte doar al PNL. Dacă transparența în cheltuirea banilor publici sau democrația reprezintă o povară atât de mare pentru PNL, atunci cred cu tărie că ne îndreptăm într-o direcție complet greșită”.

Președintele Klaus Iohannis i-a atacat joi pe politicienii de opoziție despre care susține că exploatează electoral criza coronavirusului. Atacul a venit la scurt timp după ce Parlamentul, cu majoritate, a aprobat prelungirea stării de urgență. Iohannis a făcut referire la „o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate”, care „votează astăzi populist”, și a spus că „nimeni dintre cei care, în această perioadă dificilă, au făcut nereguli nu trebuie să stea liniștit, crezând că va scăpa de brațul legii”.

Parlamentarii au aprobat joi decretul privind prelungirea stării de urgenţă, însă nu au renunţat la condiţiile impuse de PSD. Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului, Guvernul nu ar trebui să mai ia măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și e chemat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus. La 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi ar urma să verifice modul în care au fost făcute achiziţiile publice.